Zomereenzaamheid

Voor de meeste mensen is de zomer een tijd om naar uit te kijken. Lekker weer, lange avonden. Strand, barbecue, vakantie voorpret. Maar er zijn mensen, die er niet naar uitkijken. Deze mensen hebben een sociaal leven, hebben een hobby, zijn lid van een club. Maar zodra de eerste warme dagen het land naderen, hebben de clubs een zomerstop en wordt het te warm om binnen te sporten. Als dan in de zomer de naaste familie op vakantie gaat en de TV herhalingen van herhalingen uitzendt, dan wordt het stil.

Minister de Jonge vindt het daarom van belang, dat we in de zomermaanden contact houden met onze naasten. Ik betrap me er zelf op, dat, sinds we e-mailen en whatsappen, er geen kaartje meer verstuurd wordt vanaf het vakantieadres. Of halverwege een belletje gepleegd wordt. Ik hou contact met familie via Whatsapp. Zo zijn ze dagelijks op de hoogte en geven dit door aan onze vader. Maar hij zal mijn regelmatige bezoek missen en welk contact dan ook.
Dus laat wat van je horen, juist in de zomer. En vraag specifiek hoe het eigenlijk met ze gaat.
In Vlijmen heeft de plaatselijke Jumbo een bijzonder initiatief gelanceerd, de kletskassa. Zit je verlegen om een praatje, loop dan langs deze kassa. Daar zit een door de wol geverfde medewerker, die heel sociaal is en het leuk vind om iemand aan te spreken. Deze medewerkers werken al langer bij deze supermarkt en zijn bekende gezichten voor de klant. Ook is er een speciale koffiehoek voor eenzame ouderen en anderen, die contact willen.

In een artikel las ik, dat men bij Albert Heijn in Den Haag een luisterend-oor-medewerker heeft ingesteld. Volgens mij is dat in Naaldwijk ook zo. Mijn vader heeft geregeld contact met een dame daar. Hij kreeg wel eens een bosje bloemen en vlak voor 5 december vond hij allerlei leuke pakjes in zijn brievenbus.

Het zijn mooie initiatieven van supermarkten, die dit niet hoeven, maar toch graag willen doen. Het kost vast meer, dan het oplevert. Maar om in de woorden van Mastercard te eindigen: Sommige dingen zijn onbetaalbaar.