WOONZORGZONE?

Het gebied rond de Naaldwijkse Verdilaan gaat op de schop. Dit gebied reikt vanaf de RK begraafplaats tot aan de Naaldwijkse vaart. Dat is goed nieuws, maar ook oud nieuws. Want het nieuwe gemeentehuis maakte ooit deel uit van deze plannen en u weet hoelang dat geleden is. Na de herinrichting van het Wilhelminaplein en het Havenplein zou dit gebied aan de beurt komen.

Het is goed om te lezen dat de gemeente meer kan dan alleen ‘visies’ produceren. Naast een nieuwe Berkenflat (de Brug in ’s-Gravenzande) en de plannen rond het gemeentehuis Monster is er nu ook oog voor de herinrichting van de Verdilaan rond Albert Heijn. Als Seniorenraad Westland vinden we al langer dat de gemeente actiever moet zijn in het oppakken van woningbouwtaken. Dit overlaten aan de ‘markt’, de projectontwikkelaars, is ons een doorn in het oog.

Tijdens het Plustival in 2019 hebben we een massastudie van het Verdiplein gepresenteerd en aan de gemeente aangeboden. Met dank aan Wubben Chan architecten. Een invulling met ruimte voor zowel senioren als jongeren en voor groepswonen. Inclusief een nieuwe Albert Heijn en een ondergrondse parkeergarage. Dit alles geeft dit gebied een kwalitatief hoogwaardig karakter.

Goed om te lezen dat wethouder Gardien oog heeft voor een mogelijke verplaatsing van de school, het theater en het busstation. Dit vergroot de mogelijkheden voor nieuwbouw. We zijn nieuwsgierig of Albert Heijn enthousiast is over deze invulling.

Natuurlijk moeten er nog andere locaties van de grond komen, zoals het Floragebied.

De geluiden tot nu toe stemmen ons hoopvol. Het grote tekort aan woningen vraagt om slagvaardig handelen. Betaalbare huur en -koop is een issue, maar blijkt niet onmogelijk.

Het vervolg op deze plannen is een opdracht tot stedenbouwkundige schetsen. Volgens de wethouder vinden volgend kwartaal gesprekken plaats met verschillende stakeholders.

Als Seniorenraad Westland bieden we ons graag aan hierin te participeren.

Jan Vink,

Commissie ‘Wonen’. Reacties: info@seniorenraad-westland.nl