Val-airbag . . .

Als ouderen ten val komen, heeft dat vaak grote gevolgen. Regelmatig overlijden ouderen zelfs ten gevolge van een val. Door de toekomstige vergrijzing zal dit aantal toenemen. Heike Vallery van de TU Delft (faculteit 3mE) heeft daarom een valairbag voor ouderen ontworpen. Voor de ontwikkeling van de airbag werkt Heike samen met haar collega’s van de afdeling BioMechanical Engineering, de faculteit Industrieel Ontwerpen en de Nederlandse start-up WOLK BV. 
Val voorspellen
Uit de laatste statistieken van Veiligheid NL (2014) blijkt dat 88.000 ouderen werden behandeld op de spoedeisende hulp na een valpartij. 40.000 mensen moesten worden opgenomen in het ziekenhuis en bijna 3.000 ouderen overleden ten gevolge van een val. De valairbag beschermt ouderen tegen lichamelijk letsel in geval van instabiliteit. Heike Vallery doet onderzoek naar het valalgoritme dat instabiliteit bij oudere mensen moet voorspellen. Dit zorgt ervoor dat de airbag zich tijdig opblaast. Binnen een jaar zal het vernieuwde valalgoritme ingebouwd worden in de eerste serie van valairbags die WOLK gaat produceren.

Comfortabel 
‘Wij zijn blij dat we een bijdrage kunnen leveren aan de oplossing voor dit maatschappelijke probleem. En de gebruiker ondervindt er zelf geen last van. De airbag is comfortabel, makkelijk in gebruik en onder de meeste kleren te dragen. De kussens kunnen zich aan drie zijdes ontvouwen (links, rechts en achter) waardoor de gebruiker het minst risico loopt op letsel aan de heup’, aldus Filippo van Hellenberg Hubar van WOLK BV en alumnus Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft.  
Samenwerking
Onlangs ondertekende Theun Baller, decaan van de faculteit 3mE een samenwerkingscontract met WOLK BV. de overeenkomst is een voortzetting van een jarenlange vruchtbare samenwerking tussen WOLK BV en de TU Delft waarmee de TU Delft een bijdrage levert aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.
Meer informatie
Perscontact: Wendy Dallinga, Adviseur wetenschapscommunicatie, tel. 015 27 87538, w.m.dallinga@tudelft.nl

2 reacties

 1. Las 30 oktober in de Westland editie van het AD over de valairbag dat de LPF zich hard maakt voor alle senioren die hiervoor in aanmerking komen en wel verstrekt vanuit de gemeente Westland.
  Op zich een goed idee alhoewel ik wel hoop op een slim fit model dat onzichtbaar, als een soort korset gedragen kan worden.
  Het is ook een manier van berekenen, de kosten gaan hier dan ook voor de baat uit.
  De totale kosten van een heupfractuur met nazorg zal snel het 30 voudige zijn.

  1-0 voor de LPF , wie volgt?

  • Beste Piet,
   De LPF draagt de senior een goed hart toe. Het op de juiste manier aanwenden van gemeenschapsgeld voor met name de minder-valide en dementie-gevoelige senior door invloed vanuit de volksvertegenwoordigers geeft vertrouwen voor de toekomst! Dank voor je bijdrage. Met vriendelijke groet, Ton ter Heijden.

Reacties zijn gesloten.