Laatst twitterde iemand over zijn onvrede van de vele post, die hij van de Postcodeloterij in de bus krijgt. Volgens hem krijgen ruim 7 miljoen huishoudens deze brieven. Hiervoor moeten bomen worden gekapt, die CO2 uit de lucht halen. Hij heeft een punt. Ook als je geen lid bent en je meeste communicatie gaat per digitale post, dan word je nog gestoord van de vele papieren poststukken van alle Nederlandse loterijen.
Volgens de Postcodeloterij zelf loopt het zo’n vaart niet. Volgens hen krijgen 1 miljoen huishoudens papieren campagnemateriaal in de bus. Maar om hoeveel brieven het per jaar gaat, wilde of kon hij niet zeggen. Er kwamen veel reacties op het twitterbericht. Sommigen gaven aan, dat je je eenvoudig kon afmelden. Ik ben op zoek gegaan en kon me eenvoudig afmelden voor digitale post. Er stond ook een telefoonnummer vermeld (088-0201010), waar je je kan afmelden of je kan, lekker ouderwets, een brief sturen.
Maar wat gebeurt er met ongeadresseerde post? Met de post aan ‘de bewoners van..’? Daarop adviseert de Postcodeloterij dat je maar een Nee..Nee sticker op je brievenbus moet plaatsen. Dat is leuk, maar daardoor krijg ik helemaal geen reclamepost of regiokranten meer en soms vind ik leuk om die in te kijken.
Naast deze papieren terreur doet de Postcodeloterij (en alle andere loterijen) ook aan andere vormen van terreur. Daar is de Postcodeloterij tenslotte voor opgericht. Door een lot aan je postcode te verbinden is er altijd een virtueel lot, ook als je niet mee doet. Hiermee wordt FOMO gevoed. Ofwel the Fear Of Missing Out, de angst dat je iets mist als je niet meedoet.
Een collega vertelde me dat ze lid is van de Postcodeloterij, kort geleden is verhuisd, maar haar lot niet op haar nieuwe postcode wilde zetten. Want stel je toch eens voor dat de hoofdprijs op haar oude postcode zou vallen en zij heeft net haar lot omgezet? Ik gaf haar aan dat ze zich net zo stom zou voelen, als die prijs op de nieuwe postcode zou vallen. Gelukkig voor haar kan ze een tweede lot op de nieuwe postcode kopen bij de postcodeloterij. Aardig hè, van de postcodeloterij?
Dan is er ook nog de telefoonterreur. Met name kwetsbare senioren zijn doelwit. Als je eenmaal één lot hebt aangeschaft, wordt je regelmatig gebeld, dat je mee kan doen aan een actie, waarmee je een ‘gratis’ lot krijgt. Het aantal loten, dat mijn schoonmoeder op een gegeven moment had, was opgelopen tot zeven. Terwijl ze helemaal niet door had, dat ze er ingeluisd was. Daarnaast had ze drie loten voor de Vriendenloterij en daar wist ze al helemaal niets van. Toen de Vriendenloterij startte hebben klanten van de Postcodeloterij een aanbod gehad om ‘gratis’ loten van de Vriendenloterij te krijgen.
U begrijpt, ik ben geen fan en al lang geen lid meer. Misschien moet ik alle post op mijn adres van loterijen structureel ‘retour afzender’ sturen. Het schijnt op den duur te helpen.
Gerard