Robot(ics)

In deze column wil ik even een uitstapje maken naar mijn eigen leven. Ik ben een financial, zoals men dat hier in goed Nederlands zegt. In dienst van een detacheringbedrijf doe ik opdrachten, overal in het land, waar men mij nodig heeft. Naast mijn financiële opleiding heb ik al vroeg een IT tic opgelopen. Daarom word ik ook veel op opdrachten geplaatst die op het snijvlak van Finance en IT liggen. Ik ben zeer ervaren in het bouwen en programmeren van Excel spreadsheets en het ontwerpen van databases. Die IT-tic is er na al die jaren nog steeds; ik ben verzot op allerlei nieuwigheden met name die de nabije toekomst zullen veranderen. 
Eind oktober was er een bijeenkomst, georganiseerd door mijn werkgever, waar iemand van de Universiteit Leiden sprak over de ingeslagen veranderingen m.b.t. financiële zaken. Hij sprak over de automatisering van het inkoopproces. Facturen worden digitaal per e-mail verstuurd naar de universiteit. De moderne crediteuren sturen ook een XML bestand, dat alle noodzakelijke gegevens bevat om betreffende factuur direct (real-time) automatisch in te lezen in hun financiële systeem. Helaas zijn niet alle crediteuren zo modern; er zijn er bij die alleen een PDF sturen van hun factuur. Dat betekende dat er één iemand op de financiële afdeling de facturen uit de e-mail moet halen, in een andere map moet plaatsen en vervolgens in het financiële systeem moet uploaden en verwerken. Saai en eentonig werk, waar deze werknemer de gehele dag, elke werkdag  mee bezig is. Niet leuk voor die medewerker, maar ook niet leuk voor de universiteit want het kost hen een full-time salaris om deze actie uit te kunnen voeren. 
Dat moet eenvoudiger, hebben ze daar in Leiden bedacht. Ze hebben Robotic Process Automation (RPA) aangeschaft. Nee, dat is geen Robot, want een robot is een machine die meerdere taken kan uitvoeren. Maar toch een machine, een apparaat.  
RPA is een software-programma dat het werk van die medewerker kan overnemen. Dit softwareprogramma neemt dus de menselijke taken over, die gebaseerd zijn op steeds weer dezelfde regels.  
Ik heb me erg verbaasd over wat er al gaande is op het gebied van robots en Robotics. Zelf ik, met mijn IT-tic. En weet je wat het leuke is? Dat is er ook al voor de senior. Om hen te helpen langer thuis te wonen. Ik las in Elsevier  over de zorgrobot LEA. LEA staat voor Lean Elderly Services. Het is een robot, vermomd als rollator. De redactie van het kwartaalblad was razend enthousiast en ook de Rabobank is lyrisch over dit start-up bedrijf van een relatief jonge, vrouwelijke ondernemer. Kijk eens naar het filmpje over de zorgrobot op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=hrr1qV6cRbk.

Er is dus al veel mogelijk, maar met een beetje fantasie kan je nog veel meer toepassingen bedenken. Zeker voor iemand met een IT-tic! 
Gerard van Daalen


PS                                                                                                                                                      Kom naar ons seniorenfestival op vrijdagmiddag 10 november 2017 in het nieuwe Gemeentehuis in Naaldwijk.

Er zijn vele sprekers, waaronder een specialist, die u meer gaat vertellen over e-health en bewegen. Er is een markt waar allerlei organisaties zich presenteren en, in het kader van het thema Bewegen, kunt u ook workshops over bewegen volgen. Voor meer informatie: zie onze website https://www.seniorenraad-westland.nl/plustival/.