PENSIOEN HOMMELES?

Als columnist zijn er onderwerpen, waarover je liever niet schrijft. Zoals bijvoorbeeld over de pensioengerechtigde leeftijd. Zelfs 50-Plus is afgestapt van een pensioen als je 65 jaar wordt.

Als Seniorenraad behartigen wij de belangen van de Westlandse senior. Vanuit dat doel zou ik voorstander moeten zijn van pensionering op je 65ste. Maar ik ben ook van mening dat we ons bezig houden met de toekomstige senior. Ik verwacht, dat deze groep nog minder te besteden zal hebben, want de balans tussen werkenden en gepensioneerden zal meer en meer scheef gaan. Daarbij is het voor de overheid niet te betalen als de senior gemiddeld steeds ouder wordt.

Moet de AOW meegroeien met de stijging van lonen in Nederland? Op zich een goed streven, ware het niet dat een deel langer-gepensioneerden een royaal pensioen heeft, eerder met pensioen kon gaan en vermoedelijk ook van eerdere uittredingsregelingen gebruik kon maken. Indexeren we de pensioenen, dan maken we het pensioen voor diegenen nog royaler ten koste van een onzeker toekomstig pensioen?

Mijn  pensioenleeftijd nadert, alhoewel ik op dit moment nog niet weet wanneer dat zal zijn. Vanwege meerdere werkgevers en een zeer matige pensioenregeling ga ik ervan uit, dat ik na mijn pensioen nog wat door wil/ moet werken. Daarbij is mijn vrouw flink jonger, zodat samen van het pensioen genieten er nog niet in zit.

Daarbij: vrienden hebben wel eens tegen mij gezegd, dat ik voor het huishouden moet gaan zorgen en alle dagen eten moet koken. Dat maakt doorwerken een stuk plezieriger . . .

Waar ik wel tegenop zie, is het bepalen van het moment, waarop ik actie moet ondernemen om helder te hebben hoe ik financieel sta op het moment van pensionering en wat ik dan moet doen en laten.

De overheid heeft beloofd, dat vijf jaar voor je pensionering je pensioenleeftijd wordt vastgesteld. Wellicht is dat een goed moment om een specialist in te schakelen.

Hoe heeft ú zich voorbereid op uw financiële situatie als gepensioneerde?

Gerard van Daalen

Meepraten over Werk en Inkomen? Mail ons: infoseniorenraad@gmail.com