Op-vallend

Een paar weken geleden viel ik door een onfortuinlijke samenloop van omstandigheden hoog van de trap af. Nadat ik op mijn kont neerkwam, stuiterde ik door de snelheid nog een paar treden omlaag. Gelukkig klemde ik in een soort automatisme mijn knieën en armen tegen muur en trapleuning, waardoor ik niet nog lager op de plavuizen terecht ben gekomen.

Na even van de schok te zijn bijgekomen, was er gelukkig niet veel meer aan de hand dan wat schaafwonden, een zere knie en een zeer pijnlijk stuitje. Toen mijn vrouw naar beneden kwam, was ze nog meer in paniek dan ik. Je bent nu eenmaal 60-plus en dan kan een dergelijke val veel erger uitpakken dan nu het geval bleek te zijn.

In een ingezonden brief reageerde iemand over de aandacht aan de toename van valpartijen in en om het huis en wat je ertegen kunt doen. Deze briefschrijver vroeg zich af, of het niet beter is om de jongeren, de senioren van de toekomst, alvast voor te bereiden door hen te leren vallen. Zij vertelde dat zij, toen zij dertien jaar was, op judo ging. Voordat ze werpoefeningen mocht doen, leerde ze de valoefeningen (het ‘valbreken’). Iedere les begon daarmee, zodat het een automatisme werd.

Is het niet een goed idee om op scholen aan het begin van de gymlessen deze valoefeningen te doen? Op jonge leeftijd zal dit zorgen voor minder gebroken polsen, beschadigde tanden en wat dies meer zij. Als zij volwassen worden blijft het automatisme van deze oefeningen hangen.

Als Seniorenraad Westland vinden we het zo belangrijk dat de senior beweegt, dat we daar zelfs een aparte Commissie hebben, die – naast vervoer – ook ‘mobiliteit’ in de naam draagt. Wij vinden dit een uitstekend idee, alhoewel ik me afvraag  in hoeverre wij invloed kunnen uitoefen op wat scholen wel of niet moeten doen. Helaas kunnen we fysiek op dit moment niets doen vanwege Corona. Op internet vond ik het volgende filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=rqlgCS9YJ1g van de Nederlandse judobond. Hier wordt aan fitte ouderen geleerd hoe ze een val kunnen breken. 

Zoals je kunt zien in dit filmpje: vallen kun je leren.

Gerard van Daalen,

reacties via www.seniorenraad-westland.nl