Ontspullen – Zomercolumn

Wat heeft een mens toch veel spullen verzameld gedurende zijn leven. Persoonlijk ben ik meer van het weggooierige, maar mijn vrouw vindt dat altijd ‘zonde’. Ik ben van mening dat wij wellicht de laatste generatie zullen zijn met zoveel tastbare spullen. We leven namelijk inmiddels in een digitale wereld. We lezen boeken op de e-reader, kijken films en series door te streamen via bijvoorbeeld Netflix en alle populaire muziek vind je op Spotify. De jeugd heeft daarom geen boekenkasten of kasten vol DVD’s en CD’s meer nodig. Die heeft straks voldoende aan een ‘tiny house’, een zeer klein huis voor een kleine prijs met maximaal twee kamers.

Maar uw en mijn generatie(s) hebben nog wel opslag nodig, vinden wij. Ik heb een boekenkast vol met mooie boeken, maar sinds ik een e-reader heb, lees ik alleen nog maar digitaal en staan die mooie boeken te verstoffen. Ik heb de helft van mijn DVD’s weggedaan maar nog een behoorlijke hoeveelheid in een kast. Ik kijk ze zelden meer, want diezelfde films kan ik via een streamingdienst als Netflix of Videoland kijken. En de muziek DVD’s van de laatste dertig jaar zijn van een dermate matige kwaliteit, dat ik me daaraan erger als ik ze nog eens opzet.
We komen ook op een leeftijd, dat we eigenlijk langzaam deze overbodige spullen moeten opruimen. In Zweden hebben ze daar een woord voor: ‘Döstädning’. Vrij vertaald betekent dit ‘opruimen voor je doodgaat’. Misschien een beetje cru, maar u begrijpt meteen wat ik bedoel. Misschien is ‘ontspullen’ dan een vriendelijkere benaming.

Hoe ontspul je dan? In ons leven bewaren en verzamelen we nogal wat materiaal. Deze spullen zal je moeten scheiden in ‘erfstukwaardige’ spullen en rommel. Als u niet wilt dat uw nabestaanden uw troep moeten opruimen, wordt het dus tijd om er zelf mee te beginnen. Uw kinderen moeten kunnen rouwen en niet sjouwen, las ik laatst en dat vind ik een toepasselijke spreuk. En als u gaat opruimen, misschien moet u uw kinderen vragen of ze ergens interesse in hebben. Is dat niet het geval, dan wordt het makkelijker om afscheid te nemen.

U ruimt dan niet alleen uw huis op, het maakt ook uw hoofd leeg gedurende het proces. Neem vooral de tijd, het is toch een sentimental journey door uw leven. Maak stapels: bewaren, verkopen (via Marktplaats bijvoorbeeld), kringloop en weg. En misschien komt u ineens spullen tegen, waarvan u niet meer wist, dat u ze nog in uw bezit had.
Ik neem deze opruim-challenge zelf ook aan. Na de zomer….


Gerard van Daalen