OM-DENKEN: OM-BOUWEN?

Marnix Norder, voormalig wethouder Wonen in Den Haag, laat regelmatig van zich horen op LinkedIn, alwaar hij mooie wooninitiatieven voorlegt. Met name op het gebied van zelfbouw. Zijn stichting Fundering wil zelfbouw mogelijk maken voor mensen die lastig toegang hebben tot de koopwoningmarkt, waarbij de stichting onafhankelijk is van de overheid en de projecten mogelijk worden gemaakt zonder winstoogmerk.

In een recente post vraagt hij zich af hoe je nog betaalbaar kunt wonen in Nederland. Dat zelfbouw de oplossing zou kunnen zijn via zelfbouwkavels en kluswoningen. In mijn ogen zouden ook bepaalde winkels in de kernen gebruikt kunnen worden voor woningen voor starters of senioren.

Vorige week las ik een artikel over een projectontwikkelaar die een grote kluswoning in ’s-Gravenzande binnen een half jaar wil ombouwen tot een appartementencomplex met acht woningen. Voor starters. Deze projectontwikkelaar is ook bezig met de ontwikkeling van het terrein van de oude Mavo in Naaldwijk, een commercieel interessant project en dito locatie. Wat had ik daar graag een oplossing voor senioren gezien.

Gelukkig ontwikkelt dit bedrijf niet alleen met winstoogmerk: ‘Ik ben zelf starter geweest en weet uit eigen ervaring hoe lastig het is om een huis te vinden. Daarom zien we het een beetje als onze plicht om iets voor starters te doen.’

Een mooi initiatief met een pand dat al tien jaar leeg staat. En deze projectontwikkelaar is altijd op zoek naar kansrijke projecten in het Westland. Dat hebben we hard nodig in Westland om de grote woningnood een beetje te ledigen. Sinds 2019 is de gemeente al in gesprek met eigenaren van winkelpanden om te bepalen wat de kernwinkelgebieden zijn en de winkeliers in straten, die niet tot deze gebieden behoren, te verleiden om te verhuizen. Er is ooit een leegstandmakelaar geweest, maar er is weinig bekend van resultaten.

Wellicht kan de gemeente in gesprek  gaan met welwillende ontwikkelaars, die dergelijke panden kunnen ombouwen tot één of meer wooneenheden. Een kleine stap misschien, maar wel één in de goede richting.

Gerard van Daalen

Op-bouw-ende kritiek? Mail ons: info@seniorenraad-westland.nl