Mysterieus radiosignaal . . .

Op zo’n drie miljard lichtjaar van de aarde zendt iets of iemand een radiosignaal uit dat opmerkelijk regelmatig is. Of beter zond, de signalen die we nu opvangen, ontstonden toen het leven op aarde bestond uit weinig meer dan eencellige wezens. Astronomen staan voor een raadsel wat de oorzaak van de radiogolven is. Ze kunnen niet zijn veroorzaakt door het exploderen van een ster, wat bij andere radiosignalen het geval was. Daarvoor zijn ze te geregeld.
Deze fast radio bursts (FRB) werden voor het eerst opgepikt door Russen in 2012, vandaar dat ze FRB 121102 zijn gedoopt. De Amerikaanse University of California heeft recent een zeer gevoelige radiotelescoop op de regio van de ruimte gericht waar de signalen vandaan komen en vijftien nieuwe uitzendingen kunnen ontdekken. Zo hopen ze binnen afzienbare tijd de oorsprong precies te kunnen bepalen. De hoop is dat we dan eindelijk weten wat de oorzaak is.
Daarover wordt ondertussen heftig gespeculeerd. Zelfs serieuze onderzoekers kunnen het niet helpen, de regelmaat en het deel van het radiospectrum waarin de signalen zich bevinden, zouden wel eens een teken kunnen zijn van intelligentie. Misschien worden deze elektromagnetische golven veroorzaakt door de motor van een ruimteschip, dat zich voortbeweegt door energiepulsen uit te zenden, zo opperde het eveneens Amerikaanse Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics.
Zo’n motor zou enorm krachtig moeten zijn, de energie die nodig is om een signaal 3 miljard lichtjaar te laten reizen is gigantisch. Je zou twee aardes met zonnepanelen moeten bedekken om genoeg stroom te hebben. Dus toch een natuurlijke bron? Dat lijkt het meest logisch, alleen kunnen de knapste koppen de regelmaat niet verklaren. Misschien, zo opperen sommige wetenschappers, is het een signaal van een beschaving gericht aan ons. Het kan zijn dat wezens lang geleden hebben gezien dat de aarde zich aan het ontwikkelen was. Voor het geval dat intelligent leven voort zou brengen, hebben ze vast een signaal gestuurd. Op te pikken door ons, op het moment dat we er klaar voor zouden zijn. (bron: Faqt)

2 reacties

  • Beste Anneke,
   Dank voor je reactie.
   Fijn dat je het nieuws voor de senior “op de voet” volgt!
   Met vriendelijke groet,
   Commissie Communicatie en Voorlichting.

Reacties zijn gesloten.