Maskers verplicht?

Het zat er al aan te komen. Teveel mensen, die niet meer de Coronaregels willen volgen; die op een agressieve wijze protesteren tegen deze maatregelen. De grootste besmettingen werden geconstateerd in studentensteden. Het kabinet en de regering konden niets anders doen dan een nieuwe persconferentie beleggen. Wordt de tweede golf gevolgd door een tweede lockdown? En hoe intelligent wordt die tweede lockdown dan?

Een halve week eerder kreeg ik een bericht van het verpleeghuis van mijn vader. Teneinde een nieuwe sluiting van het verpleeghuis voor bezoekers te voorkomen, moesten we met ingang van zaterdag mondkapjes dragen, zodra we het huis binnenkwamen. Persoonlijk vind ik mondkapjes dragen een drama, maar in dit geval ben ik er blij mee. Liever niemand daar besmetten en toch bij mijn vader blijven komen. Dat beetje ongemak accepteer ik.

Wat ook goed nieuws is, is dat het personeel ook mondkapjes draagt, als zij dichter bij de bewoners komen dan anderhalve meter. Dat geeft me een goed gevoel, want toen wij onze vader niet mochten bezoeken, zag ik in hun maandblad een foto van een personeelslid, dat met mijn vader op de foto stond, op minder dan een halve meter. Dat vonden we niet fair tegenover ons. En tegenover de bewoners. Landelijk zagen we, ondanks de sluiting, veel besmettingen onder verpleeghuisbewoners.

Mijn collega Diane (commissie ‘Zorg & Welzijn’) heeft zich de laatste maanden hard gemaakt om een dergelijke sluiting van verpleeg- en verzorgingshuizen nooit meer te laten gebeuren. Als Seniorenraad hebben wij de situatie rond de eerste lockdown geëvalueerd. Wij zijn van mening, dat naast de verpleeg- en verzorgingshuizen ook de thuiszorgmedewerkers en, bij vervanging van thuiszorg, ook de mantelzorgers beschermende middelen moeten hebben om hun belangrijke werk veilig uit te kunnen voeren.

Op het moment, dat ik deze column schrijf, is een debat in de Tweede Kamer over mondkapjes volop gaande. Men is het eens met het dringende advies om mondkapjes te dragen. Gelukkig gaat bijna iedereen hierover op een beschaafde manier met elkaar om. Een verademing, als je dat met het debat tussen Trump en Biden vergelijkt.

Ik wens de beleidsmakers veel wijsheid toe!

Gerard van Daalen,

Wilt u reageren op deze column mail naar infoseniorenraad@gmail.com