Last Post …

Volgens een artikel in het AD van 25 november wordt er extra gecontroleerd op het afsteken van vuurwerk bij speeltuintjes en scholen. Volgens het artikel neem het aantal klachten over knallen de laatste dagen toe. Dit artikel is op twee manieren zot te noemen. Het is eind november; waarom nu al vuurwerk afsteken? En als je dan toch afsteekt, waarom bij scholen of speeltuintjes?

Het vreemde hiervan is dat er eind november nog niet geknald mag worden en zodra dat wel toegestaan is, dat er vuurwerkvrije zones zijn toegewezen door gemeente Westland. Dit zijn voornamelijk zorgcentra, kinderboerderijen en alle speeltuinen! Voor dit jaar zijn het Monsterse Westerhonk en het Naaldwijkse Woerdblok toegevoegd.

Goed dat er vuurwerkvrije zones zijn ingesteld; als Seniorenraad zijn we voorstander van het geleidelijk afbouwen van het afsteken van vuurwerk. Onze doelgroep is angstig als er vuurwerk vlakbij wordt afgestoken. ‘Waarom maak je je zo druk’, ‘het is een traditie’, ‘de goeden mogen niet onder de kwaden lijden’. Zomaar wat standaardzinnen, die door voorstanders worden uitgesproken, zelfs politici. Maar de helft van de ruim 400 slachtoffers van vuurwerk elk jaar valt niet onder ‘opgeschoten jeugd’.

Zowel de Onderzoeksraad voor Veiligheid, de politie als de medische specialisten zijn al jaren voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Dit vuurwerk leidt ieder jaar tot miljoenen euro’s aan schade. 16% van alle vuurwerkslachtoffers wordt veroorzaakt door vuurpijlen.

Er is goed nieuws. Onze gemeente heeft zoals gezegd vuurwerkvrije zones. Er zijn er elders zelfs bij, die serieus werk maken van een algemeen vuurwerkverbod, zoals Apeldoorn. De politiek is niet voor een totaalverbod. Het CDA maakte een draai in de goede richting en heeft een voorstel ingediend om vuurpijlen en ‘single shots’ te verbieden. Kamerlid Dilan Yesilgöz van de VVD wilde dit verdergaand verbod steunen, maar is door haar fractie teruggefloten. Een eerste stap, een verbod op zwaar vuurwerk, met ingang van 2020/2021. De Seniorenraad is voorstander om stapsgewijs vuurwerk te verbieden. Maar waarom zo lang wachten?

Wij wensen u allemaal een gezellige Kersttijd en een veilige jaarwisseling. In de geest van Kerstmis: bezoek de eenzamen, wees voorzichtig met mensen en dieren.

Gerard van Daalen