Knallend uiteinde?

Als kind vond ik het jaarlijkse vuurwerk geweldig. Zodra het van mijn ouders mocht, ging ik vuurwerk afsteken. Dat ging niet altijd goed: op een bepaald moment stak ik een rotje aan en gooide de verkeerde weg. Ook al was dit een klein rotje, het bleek bijzonder pijnlijk te zijn, een knallend rotje in de hand. 
Ik bleef vuurwerk afsteken, maar veel voorzichtiger. Naarmate de jaren verstreken was vooral het financiële aspect reden om het niet meer te kopen, laat staan af te steken. Ik zag met elke vuurpijl of –pot weer zoveel euro de lucht ingaan en die kon ik beter besteden.
Nog veel later begon ik me te ergeren aan de enorme knallen van het illegale vuurwerk en het feit dat daar niet tegen opgetreden werd. Begin deze eeuw liep ik in de Oudejaarsnacht met oordopjes van mijn ipod in, tegen de harde knallen en bij gebrek aan echte oordopjes. Mensen dachten dat ik van de politie was en dat was vooral reden om flink knalvuurwerk mijn richting op te gooien.

Een paar jaar geleden liep ik met mijn vrouw van ons huis naar mijn vader op Oudejaarsdag.  Bij de aanleunwoningen van het Verdipark werd door jongeren knalvuurwerk afgestoken en richting de tuinen van de senioren gegooid. Ik sprak hen aan en zei, dat het niet zo handig was om hier vuurwerk af te steken, omdat oudere mensen daar nog meer van schrikken. Zij hebben namelijk een oorlog meegemaakt. Ik adviseerde hen om het ergens anders af te steken, waar geen seniorenwoningen of verzorgingshuizen staan. Ze keken me minachtend aan, stopten wel even met aansteken, maar bleven daar wel staan totdat wij de hoek om gelopen hadden.
U begrijpt: ik ben een groot voorstander van het verbieden van vuurwerk door niet-deskundigen. Mijn vrouw is het er niet mee eens. In haar ogen is het een kleine groep die de boel verpest en mogen de goeden niet onder de kwaden lijden. Maar wat is belangrijker? Het leed van vele mensen én dieren? Of het plezier van anderen? En die goeden en kwaden is ook een drogreden. Het zijn procentueel maar weinig mensen die anderen vermoorden met hun vuurwapens. Toch verbieden we vuurwapens in de handen van niet-deskundigen…
Wat mij betreft mag het vuurwerk afsteken  gefaseerd afgebouwd worden. Uiteindelijk zou het een taak van de gemeente moeten worden om dit ergens op een voor velen zichtbare plek gecontroleerd af te steken. Ver uit de buurt van seniorenwoningen en verzorgings- of verpleegtehuizen.


Gerard van Daalen