Ga bouwen …


‘Om de zorg voor thuiswonende senioren in de toekomst op peil te houden is het nodig nú te investeren in geschikte woningen.’ Zo start de website over de uitkomsten van de commissie Bos: Oud en zelfstandig.De eerste aanbeveling uit dit advies komt in het kort neer op: Ga bouwen! Zoals ik eerder schreef heeft de gemeente Westland een actualisatie van de woonvisie 2030 gepresenteerd afgelopen maand. In dat artikel hoorde ik André van den Berg aan over het aantal van 1100 seniorenwoningen, dat tot 2030 gebouwd moet worden. Volgens hem waren de aantallen verdwenen.
Mijn collega Jan Vink van Commissie Wonen nuanceerde dat onlangs. Er wordt wel degelijk over aantallen gesproken. In een artikel in deze krant eind juni werd gesproken over deze woonvisie. Volgens hen verdubbelt het aantal 70-plussers tussen 2020 en 2040 en moet ‘wonen met zorg’ verder ontwikkeld worden. Groot Westland haalt de woorden van wethouder Vreugdenhil aan dat er de komende tien jaar zo’n 2080 woningen nodig zijn. Die ruim 2000 woningen betreffen niet alleen nieuwbouw; hier wordt ook gesproken over het geschikt maken van bestaande woningen.
Dat brengt mij op de vraag of men ‘de Westlander’ wel kán spiegelen aan de gemiddelde Nederlander. Blijven we niet liever in onze eengezinswoning wonen? Vanwege de buurt/buren, de royale ruimtes en de mooie tuin? En vooral vanwege het ontbreken van geschikte en ruime, doch betaalbare appartementen?
Een collega werd aangesproken door iemand van de woningbouwvereniging. Of het niet de hoogste tijd was om zijn huidige huurwoning, waarin hij ‘scheef woont’, in te leveren en een seniorenappartement te huren? Hij reageerde door te zeggen dat de aangeboden seniorenappartementen kleiner zijn en de huur hoger.
Wat kan de gemeente doen om een volgende stap eenvoudiger te maken voor de oudere Westlander? Als Seniorenraad Westland zijn we reeds enige tijd aan het nadenken over een enquête, die duidelijk moet maken welke appartementen er gebouwd moeten worden, zodat de Westlandse senior bereid is te verkassen. Dat laatste is niet alleen belangrijk voor de senior, maar ook voor andere woningzoekenden.
Gerard van Daalen
Wilt u meepraten? Mail ons: infoseniorenraad@gmail.com.