Een nieuw begin. Het wordt anders. Wen er maar aan.

De jaarwisseling is een echte wisseling van de wacht: we laten een afgeleefd jaar achter en beginnen opnieuw. Met een schone lei. Ik wens u alle goeds toe voor 2019; dat het mag gaan zoals u het voor ogen heeft.

Als u een wens heeft om de veranderingen in de wereld, die steeds sneller gaan, stop te zetten, dan heeft u pech. De wereld gaat steeds sneller. U zult moeten proberen bij te blijven, want het alternatief is afhaken. En dat is niet prettig voor een senior, die na zijn of haar pensioen toch al het gevoel heeft niet meer mee te tellen.

U zou misschien wel graag willen, dat u zoals vroeger aan een bankmedewerker uw pas laat zien, waarna u het gewenste geld krijgt. Maar dat komt nooit meer terug. U moet (iemand anders laten) pinnen, want op elke locatie een medewerker inhuren is veel duurder dan een machine. En het zou toch raar zijn, om dergelijke kosten door mensen te laten betalen, die niet gebruik maken van deze dienst?

Het tekort aan zorgpersoneel in Nederland is erg hoog. Een manager van zorgorganisatie Sensire heeft in een artikel aangetoond, dat dit niet snel op te lossen is. Er zijn niet voldoende medewerkers in de zorg en zij zullen er ook niet komen, het aantal mensen met een zorgvraag zal blijven stijgen en de financiële grens van wat de burger nog kan en wil betalen is inmiddels wel bereikt. We zullen dus anders met zorg om moeten gaan. Waarbij we e-health en robot toepassingen als aanvullende zorgtool niet meer kunnen negeren.

Bepaalde aspecten, zoals bijvoorbeeld eenzaamheid onder ouderen, kan door dit personeelstekort niet meer door zorgpersoneel uitgevoerd worden. Vrijwilligers kunnen dit deels opvangen. Maar ook familie en vrienden zullen moeten bijdragen. Persoonlijk vind ik het gemis van het oude verzorgingshuis en het ontbreken van een alternatief zorgelijk. Groepswonen, co-housing en andere moderne woonoplossingen zou dit probleem deels kunnen oplossen. Maar de senior kan niet passief meer langs de kant blijven staan, in verwachting dat een ander het oplost. Alleen klagen en niet met een oplossing bezig zijn.

Er zal meer zorg op afstand zijn. U moet met een tablet, zoals een iPad, leren werken. De zorgverlener hoeft niet altijd meer fysiek aanwezig te zijn, maar kan van afstand meekijken en meedenken. Wellicht kunnen sensoren op het tablet of de mobiele telefoon autonomisch een aantal metingen dagelijks uitvoeren en die gegevens doorsturen naar uw zorgverlener. Pas bij een afwijkende meting, zal de zorgverlener persoonlijk contact opnemen en langskomen.

Ik heb al eens eerder uitgelegd, dat jongeren bijna geen ‘gewone’ TV meer kijken, maar eerder via een streaming dienst als Netflix series en films kijkt. Of via YouTube. Aangezien jongeren de meest interessante markt is voor reclame, zal de publieke omroep steeds minder inkomsten krijgen. Als zij nog steeds dezelfde kwaliteit willen leveren, dan zal de broodnodige besparing ergens anders vandaan moeten komen. Mijn voorkeur is om het derde net op te geven, aangezien deze jongerenzender nauwelijks bekeken wordt door die doelgroep. Hierdoor kan de publieke omroep documentaires blijven uitzenden en overdag aanbod blijven bieden.
Wat absoluut onmogelijk is, om die tekorten steeds maar op de belastingbetaler af te blijven schuiven.

‘Senior: de wereld verandert. Bijblijven!’ was het thema van ons tweede Plustival het afgelopen jaar. En die wereld verandert, met of zonder u. Daar kunt u niets meer aan veranderen. De hoogste tijd om mee te doen in dit nieuwe, schone jaar!

Gerard