Deeltijdpensioen

In het blad Dichterbij Westland, dat de leden van de Rabobank elk kwartaal in de bus krijgen, stond laatst een artikel over deeltijdpensioen. Dat artikel trok mijn aandacht. Logisch, want eind dit jaar tik ik de 60 aan en dan komt het pensioen toch enigszins in zicht.

Ik heb mijn leven lang allerlei premies moeten betalen voor zaken, waar ik nooit de vruchten van zal plukken. In sommige gevallen is dat maar goed ook (denk aan bijvoorbeeld WW en andere sociale verzekeringen), maar voor andere premies hou ik toch een wrange smaak over. Zo heb ik VUT premie moeten betalen, maar kan ik daar nooit gebruik van maken. Erger nog: die mensen, die van ‘mijn’ VUT premie eerder konden stoppen met werken, mochten ook al eerder met pensioen. Ik weet op dit moment nog steeds niet wanneer mijn pensioendatum daar is.

Ik vind het ook leuk om vrijwilligerswerk te doen en wat voor andere mensen te kunnen doen. Maar de tijd ontbreekt me soms, want het werk eist veel energie en kan ik het niet altijd meer opbrengen om ’s avonds met andere dingen bezig te zijn. Op diezelfde manier komt de hoeveelheid sport in het gedrang en ik vind het wel leuk om te sporten.
Een deeltijdpensioen zou een oplossing kunnen zijn, want je gaat langzaam wennen aan korter werken in plaats van de ene op de andere dag met pensioen te gaan. Ook wen je er langzaam aan, dat je minder te besteden krijgt. En die uren, die je minder werkt, zou je kunnen besteden aan dingen, die je leuk vind om te doen.

Maar ja, er zijn ook nadelen en in mijn ogen wegen die zwaarder. Zo verdeel je je opgebouwde pensioen al over meerdere jaren en bouw je geen pensioen op voor de uren, die je niet werkt. Je toekomstige pensioen wordt veel lager.
Stel, je bent in januari 63 jaar geworden en je mag van de overheid vermoedelijk met 67 jaar en drie maanden met pensioen. Ja gaat dus op 1 april 2023 met pensioen. Je bent fulltime in loondienst en je pensioen bouw je met 100 euro per maand netto op. Alle kosten zijn hier al vanaf gegaan. We houden ook geen rekening met inflatie of loonindexering. Je bouwt vanaf 2019 dus 51 maanden à €100 = €5.100,00 pensioen op.
Stel, je wilt graag met ingang van dit nieuwe jaar één dag per week vrij. Dat betekent dat er over de resterende werkzame jaren 20% minder pensioen opbouwt, maar je teert ook nog eens in op je bestaande pensioenpot, want je ‘deeltijdpensioen’ voor die acht uur, die je minder werkt, wordt betaald uit diezelfde pensioenpot.

En ik heb het nog niet eens over de gevolgen voor je belasting, omdat ik daar onvoldoende vanaf weet.
Deeltijdpensioen lijkt me een sigaar uit eigen doos. Wellicht is het mogelijk om een dag minder te werken, zonder aan deeltijdpensioen te doen. Dat betekent minder inkomsten per maand, minder pensioenopbouw, maar je teert tenminste niet in op je pensioenpot. Het is sowieso goed om een gesprek met een deskundige aan te gaan.

Ik ben er nog niet uit. Ik heb het nog steeds naar mijn zin wat werk betreft en zolang ik nog steeds van opdracht naar opdracht ga en mijn expertise dus nog steeds gewild is, ga ik door. Mijn werkgever heeft ooit het idee geopperd om alternatief werk te creëren voor collega’s, die langer zonder werk zitten. Met name die collega’s, die vanwege hun leeftijd minder snel aan het werk zijn. Het zou dan gaan om een zogenaamd Shared Service Center, gevestigd in het pand van mijn werkgever. Dat betekent in ieder geval veel minder reistijd voor mij. Voor één dag per week vast hiervoor aan het werk zijn, lijkt me een mooie tussenoplossing!

Gerard van Daalen