De Platentiendaagse

Bij toeval keek ik naar wat reclames. Meestal weet ik die handig te ontwijken door het programma op te nemen, later beginnen te kijken en door te zappen zodra de reclame begint. Er kwam een reclame langs over de Platentiendaagse. Ik dacht nog even, dat ik naar ‘Oh wat een jaar’ van Linda de Mol zat te kijken, die over de tachtiger jaren ging. Maar ene ” Platentiendaagse” bestaat nog steeds en heet nu Muziek-10-daagse. Dit alles ter promotie van de CD en elpee.

In de jaren ’80 en ’90 was de Platentiendaagse een echt fenomeen. Bij afname van een bepaald bedrag kreeg je gratis een CD. Rond die tiendaagse kwamen er heel veel nieuwe platen uit. Tegenwoordig zou ik niet eens meer weten, waar ik een CD zou kunnen kopen, anders dan op internet. Is er nog wel een platenwinkel en kunnen die daar hun brood wel mee verdienen?

In het verleden heeft mijn platencollectie me een vermogen gekost. Nu heb ik Spotify. Alle nieuwe muziek komt meteen gratis ter beschikking, mits je bepaalde reclames accepteert. Ik heb een abonnement genomen van €9,99, zodat ik geen reclame meer heb. Mijn platencollectie heb ik omgezet naar MP3 en op de harde schijf gezet van mijn laptop. DVD’s koop ik niet meer; ik heb onlangs een abonnement genomen op Netflix. Daar kijk ik films en series. En Netflix adviseert me vervolgens wat ik nog meer kan kijken op basis van hetgeen ik al gezien heb.

Ik zag onlangs een oude film uit de jaren ’80: Falling in Love met Meryl Streep en Robert de Niro. Die twee ontmoetten elkaar onderweg in de trein en hadden de halve film nodig om elkaar nog eens te ontmoeten. En ze zochten echt wel naar elkaar. Tegenwoordig hebben we een smartphone en Social Media. En kunnen we personen googlen. Nu zetten we een bericht op Facebook, dat je iemand in de trein hebt gezien. Dit bericht wordt gedeeld en andere media pakken het op. Nu duurt het geen maanden meer voor je iemand vindt.

Tijdens een spelprogramma moesten kandidaten bellen met zo’n oude telefoon met een draaischijf. Een negentienjarige kandidaat wist niet hoe ze zou moeten bellen met zo’n draaischijf!

Wat is er toch veel veranderd in die dertig jaar.
Gerard