De mensen deugen . . .

Tijdens mijn vakantie in Zuid-Afrika ben ik begonnen in het boek van Rutger Bregman, getiteld ‘De meeste mensen deugen’. Nadat ik jaren ben uitgegaan van het minder deugdzame van de mens, probeer ik tegenwoordig in mijn oordeel uit te gaan, dat die ander het ‘nooit zo erg bedoeld kan hebben’. Vandaar dat ik mezelf dit boek digitaal cadeau heb gedaan.

Vlak voor de Tweede Wereldoorlog was de Britse legertop bang, dat het volk zou breken onder de terreur van de bommenwerpers van Adolf en zijn kornuiten. Dat de stad zou afglijden in totale chaos. Volgens Bregman schreef een invloedrijke psycholoog dat de mens in noodsituaties ‘een aantal treden op de ladder van de beschaving’ zou dalen.

Op 7 september 1940 vlogen Duitse bommenwerpers over het kanaal, later Zwarte Zaterdag genoemd. Er vielen in negen maanden meer dan 80.000 bommen.  In oktober 1940 reed een psycholoog door een arme buurt in Zuid-Oost Londen. Tot zijn verbazing speelden kleine jongens naast de kraters van de bommen. Een politieman regelde het verkeer en fietsers trotseerden de verkeersregels. Niemand keek omhoog.

Er was veel verdriet en woede en er werd gerouwd. Maar de psychiatrische noodhospitalen bleven leeg. De mentale gezondheid ging er zelfs op vooruit. Het alcoholmisbruik nam af. Het Britse volk steeg juist een paar treden op de ladder van de beschaving.

Ik dacht hier aan op de middag dat binnen een half uur na aankondiging alle horeca werd gesloten, alsmede alle scholen en kinderopvang. Nog geen etmaal later verzochten vele Westlanders om vooral toch die bloemen te kopen, die anders doordraaiden. Nog geen etmaal later startte Danielle Looye ‘Coronahulp Westland’, dat zo succesvol werd, dat ze een website bouwde, waar Westlanders, die kwetsbare Westlanders willen helpen, zich kunnen aanbieden. Nog geen etmaal later hielpen vele Westlanders lokale ondernemers om hun producten te kunnen verkopen.

Naast alle fantastische mensen uit de zorg, het onderwijs en alle hulpdiensten verrasten die vele hulpvaardige Westlanders mij niet echt. In slechte tijden klonteren we nog meer samen (op anderhalve meter van elkaar). Het bewijs, dat toch echt de meeste mensen deugen!

Gerard van Daalen