Consuminderen

Onlangs las ik een artikel over een gezin, dat in 2008 aan het begin van de bankencrisis besloten had haar hypotheek versneld af te lossen. De kop boven dit artikel luidde: ‘Ik kan leven als een miljonair’. Daar had ik wel oren naar. Het nettosalaris van de vrouw en beider vakantiegeld werd gebruikt voor deze aflossing; het gezin moest leven met het salaris van de man. Dat betekende dat ze elk dubbeltje meerdere keren moesten omdraaien. Niet meer op vakantie: ‘een bezoekje aan opa en oma was vakantie’. Een kleine tweedehandsauto en in al die jaren eerder kleiner dan groter gereden. Nooit eens zomaar iets kopen: Eerst moest het kapot zijn, voordat er iets nieuws gekocht werd.

Toen het gezin de hypotheek volledig had afgelost, kocht men winterjassen, want ‘hij had sinds 2008 geen winterjas meer gekocht’.

De man pronkte in dit artikel met zijn levensstijl: ‘Ons huis staat vol met tweedehands spullen’. Nu ken ik mensen, die er niet voor terugdeinzen tweede- of meerdere-hands spullen te kopen bij de kringloop, maar persoonlijk heb ik daar moeite mee.

Heel fijn dat dit gezin vindt dat downsizen of consuminderen een goede levenswijze is; ik kan me er niet op die manier toe zetten. Ergens ligt de waarheid in het midden. Ik heb geen behoefte aan een dikke, dure BMW of de allernieuwste smartphone en  platste TV, maar ik heb er geen plezier in om tegen mijn gasten te zeggen: ‘Vanavond geen wijn of chips, want we consuminderen’.

In een artikel  over het bedrijfsleven zag ik het woord ‘rightsizen’ staan. Dat betekent, dat een bedrijf na Corona niet volledig om is en iedereen thuis laat werken, maar naar de meest optimale oplossing zoekt. Dat lijkt mij voor de middenweg, die ik kies, het juiste woord. Wij rightsizen voortaan!

Gerard van Daalen (reacties s.v.p. naar www.seniorenraad-westland.nl)

PS 

Vorige week hebben we afscheid moeten nemen van een zeer gewaardeerde collega, die de strijd met haar ziekte uiteindelijk verloor. Hanny was mede-initiator van de notitie ‘Opvang’ en drukte haar stempel op ons beleid. Hanny zal ook door ons node worden gemist.