Bouwen voor de Westlanders

De afgelopen maand is er veel geschreven over de woningnood. De Haagse regio-editie van het AD kopte begin oktober: ‘Wachtlijst voor sociale huurwoning wordt alsmaar langer’. De wachtlijst voor een sociale woning in Haaglanden is de afgelopen vijf jaar enorm gegroeid. Inmiddels zijn 150-duizend woningzoekenden ingeschreven. In de eerste helft van 2020 is de wachtlijst opgelopen tot gemiddeld 68 maanden; dat was vier jaar eerder nog 40 maanden.

Volgens het AD-artikel is het steeds moeilijker geworden voor wooncorporaties om bouwlocaties te vinden voor nieuwbouw. Op elke vrijgekomen woning reageren ongeveer 300 Westlanders. In Den Haag en met name in Rijswijk loopt dat op tot 470 geïnteresseerden. Daarbij vraag ik me meteen af waarom Rijswijk weigert sociale woningen te bouwen en Den Haag eist dat Westland meer sociaal moet bouwen. Met dat laatste ben ik het eens, maar dan heb ik het niet alleen over huurwoningen. Want Westlanders kopen graag, dus bouwen we sociale huurwoningen grotendeels voor niet-Westlanders.

Half oktober meldde Koornneef dat hij het huidige kantoor van Rabobank heeft gekocht, een ruime locatie in het centrum van Wateringen. Projectontwikkelaars hebben een goede neus voor beschikbaar komende locaties nabij de kernen. Hier worden dure woningen gebouwd, want daar verdienen ze meer aan dan aan betaalbare woningen. Die enkele sociale woningen, waartoe de gemeente hen verplicht, lossen het grote probleem van de woningnood niet op.

Op LinkedIn schrijft Marnix Norder, voormalig wethouder in Den Haag, dat de woningbouwcrisis op te lossen is. Zijn oplossing: Zelfbouw. ‘Want zelfbouw is makkelijker te regelen, gaat sneller in de planvorming en leidt tot meer betaalbare woningen.’

Dat klinkt allemaal heel leuk en aantrekkelijk, maar hoe dan? De projectontwikkelaars zijn sneller en beter geïnformeerd. En . . .  de gemeente weigert om de rol van projectontwikkelaar op zich te nemen, zoals zij vroeger wel deden. Dat vinden wij jammer.

Wat ons betreft bouwen we voor de Westlanders, niet voor onze Haagse vrienden. Goedkopere ‘koop’ en betaalbare ‘huur’. En daar, waar Westlanders bereid zijn om zelf te gaan bouwen, moet de gemeente met hen meedenken en hen faciliteren, waar mogelijk.

Gerard van Daalen,

www.seniorenraad-westland.nl