Zorgen voor weerstand

Ons lichaam reageert op indringers, zoals virussen, die onze gezondheid bedreigen. Hoe brengt u uw lichaam in optimale conditie om met volle kracht de strijd met ziekteverwekkers aan te kunnen gaan? Kortom: hoe zorgt u voor voldoende weerstand?

Eet gezond en gevarieerd
Gezonde en verantwoorde voeding is belangrijk voor ons afweersysteem. Eet regelmatig, gevarieerd, niet te vet en niet te zout. Zorg voor de nodige vezels en voldoende fruit (minstens twee stuks per dag) en verse groenten (dagelijks twee ons).
Vitaminen en mineralen zijn onmisbaar voor een goede weerstand. Wie gevarieerd eet, krijgt er in principe voldoende van binnen en houdt daarmee zijn weerstand op peil. Het kan gebeuren dat het niet altijd lukt om dagelijks de juiste hoeveelheid vitaminen en mineralen binnen te krijgen.

Het aanvullen van de voeding met een voedingssupplement is dan een goed idee. Zeker voor bepaalde groepen zoals (zwangere) vrouwen, ouderen en kleine kinderen. Er zijn verschillende uitgebalanceerde formules die alle belangrijke vitaminen en mineralen bevatten.
Regelmatig en gezond eten is bovendien goed voor de darmflora. Niet onbelangrijk, want het darmkanaal vormt een belangrijk deel van ons immuunsysteem.
Drink het juiste vocht
Een juiste vochtbalans is essentieel voor een goede weerstand. Drinkt u te weinig, dan worden afvalstoffen niet afgevoerd en kan uitdroging optreden. Probeer iedere dag in ieder geval anderhalf tot twee liter water te drinken. Thee, vruchtensappen of sportdrankjes mag ook.
En ook al vindt u het nog zo lekker, beperk uw alcoholgebruik. Het afbreken van alcohol kost uw lichaam namelijk behoorlijk wat tijd en moeite. Hoe meer glazen wijn, bier of sterke drank u drinkt, des te minder aandacht kan uw lichaam daarom stoppen in het bestrijden van ziekteverwekkers. Drink maximaal twee à drie glazen per dag en drink niet elke dag alcohol.
Leef regelmatig, vrolijk en verstandig
Kies een verstandig leefpatroon. Regelmaat in uw leven helpt namelijk enorm om uw weerstand op peil te houden. Af en toe een avondje uit kan natuurlijk best, maar probeer altijd voldoende slaap te pakken. Zo’n acht uur per nacht wordt aangeraden. Wanneer uw ogen dicht zijn, krijgt uw lichaam namelijk de tijd om zich herstellen en weer op krachten te komen.
Ook stress heeft een negatieve invloed op uw immuunsysteem. Hetzelfde geldt voor depressies. En, ook belangrijk: laat de sigaretten links liggen. Roken kan namelijk niet alleen op de lange termijn uw gezondheid schaden, maar tast ook uw weerstand aan. Leef dus regelmatig, verstandig en glimlach veel.
Beweeg en zoek de buitenlucht op
Ook voldoende lichaamsbeweging geeft uw weerstand een duwtje in de rug. Helaas voldoet maar liefst zestig procent van de Nederlandse bevolking niet aan de Norm Gezond Bewegen die door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is vastgesteld. Mensen tussen de 18 en 55 jaar wordt geadviseerd om een half uur matig intensief te bewegen, liefst iedere dag maar in ieder geval vijf dagen per week.
Bij ‘matig intensief’ kunt u bijvoorbeeld denken aan wandelen, fietsen, zwemmen of joggen. Sowieso is het goed om af en toe de frisse buitenlucht op te zoeken, omdat het uw kans op ziek worden vermindert. U zit dan namelijk meestal minder dicht op andere mensen en virussen blijven in de koelte minder lang leven. In warme binnenruimtes is bovendien de luchtvochtigheid vaak te laag. Hierdoor droogt het slijmvlies in de neus-keelholte sneller uit, wat uw weerstand vermindert. Zorg er daarom voor dat u uw huis regelmatig lucht en niet te warm stookt.
Houd uw lichaam schoon
Ook een goede persoonlijke hygiëne helpt uw weerstand te vergroten. U komt dan bijvoorbeeld minder gauw in aanraking met ziekteverwekkers die zich schuil houden in het vuil. Was uw handen regelmatig en geef uzelf dagelijks een goede wasbeurt. Neem een lekkere douche of een ontspannen bad. Houd uw nagels kort en schoon, en vergeet uw gebitsverzorging en toiletgang niet. Het zorgt er niet alleen voor dat u zich lekker fris voelt en verzorgd voor de dag komt, maar het is nog goed voor u ook.

(bron: PlusOnline)