Zijn electrische auto’s te stil?

De laatste jaren zijn auto’s steeds stiller geworden, vooral door de komst van volledig elektrische auto’s. Fijn voor bewoners van woonwijken, maar deze ontwikkeling heeft ook een keerzijde: blinden en slechtzienden merken de moderne auto’s minder goed op. Daarom moeten elektrische auto’s vanaf juli 2019 uitgerust worden met een akoestisch veiligheidssysteem. Wat vindt u: is dit een goed initiatief?

Uit onderzoek van het Amerikaanse Department of Transportation is gebleken dat elektrische auto’s zo’n 37 procent vaker betrokken zijn bij ongevallen met voetgangers dan auto’s die door brandstof worden aangedreven. Vooral ouderen, blinden en slechtzienden hebben moeite om elektrische auto’s te horen.
De Europese Unie stelt daarom vanaf 1 juli 2019 een zogenaamd Acoustic Vehicle Alerting System (AVAS) verplicht voor alle nieuw toegelaten elektrische auto’s. Auto’s die hiermee worden uitgerust, zenden tot een snelheid van 20 km/h een geluid uit om voetgangers en fietsers te waarschuwen. Boven die snelheid maken de banden doorgaans voldoende geluid om ook zonder AVAS te worden opgemerkt. Ook moeten auto’s een herkenbaar geluid krijgen bij het achteruitrijden. Tot de opties behoren nog een geluid bij stilstaan en een zogenaamde ‘pause switch’, waarmee het geluid bijvoorbeeld ’s nachts uit te schakelen is in woonwijken.

(bron: Plusonline)