Wie redt de bomen bij de gemeentehuizen?

Aad van Uffelen van Natuurpunt Westland: ‘Wat er met de bomen en het groen van de tuin van het gemeentehuis van de Lier is gebeurd weet ik niet, ook niet of het goed is gecompenseerd. Naaldwijk wordt nu gesloopt en Monster en ‘s-Gravenzande volgen spoedig. Bij die gemeentehuizen staan een aantal waardevolle of bijzondere bomen en ook is er overig groen, soms een mooie tuin. Aangezien er geen boomhekken of beschermingslatten zijn aangebracht rond de bomen en het groen wat moet worden behouden, daar blijven staan of worden verplant, mag je aannemen dat niemand hier aan heeft gedacht. Helaas is dat nog altijd gebruikelijk in Westland; bomen en natuur komen op de laatste plaats! Daar worden we zo treurig van! Men roept maar over mooie leefomgeving en duurzaamheid, maar in de praktijk slopen we alsmaar meer groen.
Met al die slopers is de kans op beschadiging van de bomen erg groot met als gevolg mogelijk ook de dood van die bomen. Er staan bomen zoals de fraaie beuk in de tuin van het gemeentehuis van ‘s-Gravenzande, op een plek waar straks een gebouw is gepland. Bij het gemeentehuis in Wateringen staan ook herdenkingsbomen, zoals een bijzondere Metasequoia en een tamme kastanje. In Naaldwijk staat voor het gemeentehuis een Beatrixboom. En naast het gemeentehuis langs de Verdilaan staat een zeer bijzondere Zelkovia, misschien wel de mooiste van Westland. Zo staan er nog meer bomen rond het gemeentehuis van Naaldwijk. Bij het gemeentehuis van Monster, waar ook sloopplannen voor zijn staat een boom voor de deur en achter het gemeentehuis ligt een fraaie tuin met diverse bomen en struiken. Naast het gemeentehuis staan nog herdenkings/geschenkbomen zoals een Liquidambar van Groei@Bloei.
De vraag is nu wie let er op deze bomen, wie zorgt er voor dat ze niet onnodig sneuvelen in het sloopgeweld of bij de verkoop? Staat er in de plannen iets om de bijzondere en goede bomen te beschermen of te verplanten. Zo ja doe dat dan ook gemeente; neem je verantwoording! Of communiceer naar de burgers dat al het groen wordt gekapt, maar wees duidelijk!
Als je wil verplanten doe het dan nu het blad er af is en wacht niet tot het voorjaar. Zeker zulke fraaie bomen als de beuk in de tuin van ‘s-Gravenzande verdienen een mooie (beschutte) plek ergens anders. En de unieke Zelkovia in Naaldwijk kan een blikvanger zijn voor het nieuwe glazen gemeentehuis, het herfstverkleurend blad zal de hemel verfraaien. Daarom hierbij een dringende oproep aan de gemeente en de politiek: Red de bomen… Laat ze niet ten onder gaan.’
Aad van Uffelen (bron: Westlanders.nu)