Weinig ontbijt slecht voor hart

Een cracker tijdens het hollen naar de trein. Koffie uit de automaat met een croissant van het tankstation. Mensen ontbijten niet altijd even goed. Dat is slecht, luidt de volkswijsheid. Ontbijten zou zelfs het belangrijkste maal van de dag zijn. Maar tot nu toe waren de bewijzen hiervoor dun gezaaid. Is het een fabeltje, net als dat zwemmen na het eten levensgevaarlijk is?
Nee, het ontbijt is echt belangrijk, en wel voor het hart. Spaanse wetenschappers concluderen dat je door goed te ontbijten zelfs langer kan leven. Het Centro Nacional de Investigaciones Cardiovasculares in Madrid deed een uitgebreide studie naar het ontbijt. Wat blijkt? Mensen die weinig of niet ontbijten, leven over het algemeen ongezonder dan zij die wel flink bunkeren in de ochtend. Ze bewegen minder, roken vaker en als ze eten is het vaak vet en ongezond.
Maar zelfs als je voor die slechts levensstijl corrigeert, blijken mensen die voor tien uur minder dan 100 calorieën innemen veel gevoeliger voor slagaderverkalking. Ze hebben een twee keer zo grote kans op deze aandoening, die kan leiden tot een hart- of herseninfarct. De gezondste deelnemers aan deze studie aten iedere ochtend een ontbijt van 400 calorieën of meer.
Daarmee is wetenschappelijk aangetoond dat het ontbijt inderdaad het belangrijkste maal van de dag is. De studie, gepubliceerd in het Journal of American College of Cardiology, verklaart echter niet aan waarom het hart zo slecht reageert op weinig ontbijten. De onderzoekers vermoeden dat mensen die veel aan hun gezondheid doen en daarom weinig aderverkalking hebben, ook geneigd zijn om goed te ontbijten. Maar of dat echt zo is, moet uit een vervolgstudie blijken.
Het advies van de Spanjaarden is in ieder geval duidelijk: eten moet je vooral ’s ochtends doen. Het liefst met volkorenproducten die veel energie geven. Dan heb je de rest van de dag ook minder honger. (bron: FAQT)