Wat is wijsheid . . . bij doortrekken HTM buslijn 21?

Volgens busmaatschappij HTM heeft lijn 21 op het toekomstige traject via de Ambachtsweg in Wateringen de testrit goed doorstaan. Woordvoerder Marijke Poppelier van de HTM stelt: “Het is de kortste route denkbaar tussen Wateringen en het Haga-ziekenhuis en bovendien een veilig traject voor bussen”.

Daar denkt de Seniorenraad Westland anders over. Hoewel deze raad de nieuwe verbinding juist heeft aangevraagd, vindt woordvoerder Ton Kettmann de voorgestelde oplossing onveilig. “De Ambachtsweg heeft een verhoogd risico, met name voor fietsers, omdat er versmallingen en sluisjes in zitten. Er is een beter alternatief”, vindt hij.

De Seniorenraad wil met het doortrekken van lijn 21 bereiken, dat Wateringers via het openbaar vervoer een betere verbinding krijgen met onder meer het Haga Ziekenhuis aan de Leyweg. Immers tot nu toe kunnen zij alleen via Naaldwijk of Rijswijk het ‘centrum’ van Den Haag bereiken, aldus de raad.

Bewoners van de Ambachtsweg zijn ook niet blij: “Marijke Poppelier zou haar HTM-bril even moeten afzetten. Veilig voor de bus is al snel een waarheid, maar voor de fietsers en voetgangers? (…) De verkeersveiligheid op de Ambachtsweg nu al dermate slecht, dat er zelfs zonder buslijn maatregelen nodig zijn.”

Gemeld wordt, dat de WVA (Werkgroep Verkeersveiligheid Ambachtsweg) als representant voor ruim 70 procent van de buurtbewoners reeds in gesprek met de gemeente. “De weg voldoet niet aan de huidige 30km/uur-zone, er wordt daardoor veel te hard gereden. WVA wil dat daar op korte termijn wat aan gedaan wordt.”

Het nieuwe traject van lijn 21 via de Ambachtsweg is opgenomen in het Vervoerplan 2019 van de HTM. De gemeente Westland kan tot en met 18 mei commentaar indienen bij de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag. (bron:WOSNieuws)