Wat doet alcohol met je gezichtsvermogen?

Je ziet onscherp en wazig als je teveel hebt gedronken, dat weet iedereen. Maar dat één glas wijn al een negatief effect op je zicht kan hebben, dat realiseren de meeste mensen zich niet. Sterker nog: bijna 70 procent denkt dat alcohol géén effect heeft op je gezichtsvermogen. Wat doet alcohol precies met je zicht?

Uit onderzoek van Specsavers blijkt dat Nederlanders de impact van één of enkele glazen alcohol op het zicht onderschatten. En niet zo’n beetje ook: 67 procent denkt dat alcohol géén effect heeft op hun zicht. Dat alcohol al bij kleine hoeveelheden je gezichtsvermogen kan beïnvloeden, weten veel mensen dus niet. En dit terwijl je zicht al achteruit kan gaan bij de toegestane alcohollimiet.
Toegestane limiet zorgt al voor zichtproblemen
Het maximaal toegestane alcoholpromillage voor deelname aan het verkeer is 0,5. Dit percentage bereiken mannen na het drinken van ongeveer twee glazen alcohol binnen een uur, vrouwen bij iets minder, zo blijkt uit onderzoek van het Trimbos Instituut. Dit promillage kan, afhankelijk van bijvoorbeeld je lichaamsbouw en wat je die dag gegeten hebtt, al voor impact op het zicht zorgen.

Loensen door alcohol
“Alcohol werkt op je oogspieren, waardoor je gaat loensen en je zicht slechter wordt. De pupillen reageren langzamer en het contrast tussen licht en donker is minder goed waar te nemen. Dit kan voornamelijk gevaarlijk zijn wanneer je ’s avonds de weg op gaat en je ogen minder snel reageren op de koplampen van tegemoetkomende auto’s. Overmatige alcoholinname vermindert bovendien het vermogen om afstanden in te schatten en kleuren waar te nemen en versmalt daarnaast je blikveld. Hierdoor heb je minder goed door wat er links en rechts gebeurt en zie je remlichten, richtingaanwijzers en reflectoren minder snel”, aldus Simone Stad, optometrist bij Specsavers.
Ouderen schatten effecten alcohol minder goed in
Zoals gezegd denkt bijna 70 procent (67%) dat het allemaal wel meevalt met die effecten van een biertje of twee. Zij denken zelfs dat een paar drankjes helemaal geen effect heeft op hun zicht. Bovendien valt op dat hoe ouder de persoon is, hoe lager het effect van alcohol op het zicht wordt ingeschat. Zo denkt 33 procent van de 18 tot 35-jarigen dat alcohol hun zicht beïnvloedt, ten opzichte van slechts 10 procent van de 60-plussers. Ook wordt onderschat vanaf welke hoeveelheid alcohol effect heeft op het zicht. 87 procent van de Nederlanders denkt dat twee glazen alcohol nog geen impact op hun zicht heeft en 76 procent denkt dit ook nog bij drie glazen. Bij méér dan drie glazen blijft dit aantal nog steeds steken op 54 procent. Toch iets om rekening mee te houden wanneer je na een of meer drankjes nog de weg op moet. (bron: Gezondheidsnet)