Wandelen . . . aanrader!

Wist je dat de gemiddelde Nederlander dagelijks bijna negen uur zit? Terwijl uit onderzoek blijkt dat het niet goed voor je is. Zo verhoogt het de kans op hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten, maar ook op diabetes type 2. Alle reden dus om wat vaker de benenwagen te nemen.

1. Goed voor spieren en botten

Allereerst is wandelen goed voor je spieren en botten. Het maakt ze sterker en daardoor verlaagt de kans op het ontwikkelen van osteoporose (botontkalking).  
Door botten frequent te belasten worden ze sterker en bouw je zelfs nieuwe botmassa op. Daarnaast is het ook goed voor het kraakbeen, het elastische weefsel tussen de botten.

2. Goed voor hart en bloedvaten

Iedere dag minstens dertig minuten lopen verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte in het bloed. Ook verbetert het de conditie van hart en bloedvaten. Het risico op hartproblemen daalt al met 50 procent als mensen één uur per week actief zijn.

3. Goed tegen diabetes

Iedere dag lopen of wandelen geeft een lager risico op diabetes type 2. Het verlaagt niet alleen het risico op het ontwikkelen van diabetes. Ook als je diabetes hebt, is het goed om te wandelen, is gebleken uit onderzoek van het Radboudumc.

4. Goed voor de hersenen

Bij mensen die hun hele leven lichamelijk (en geestelijk) actief blijven, vermindert de kans op alzheimer met 20 tot 50 procent. Ook voor wie al dementeert, is wandelen gezond. Wandelaars zijn opgewekter en hun geheugen functioneert beter.

5. Goed voor de longen

Wie veel wandelt, vergroot het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen.

6. Goed tegen depressie

Wandelen werkt tegen stress en depressieve gevoelens. Angststoornissen nemen met bijna de helft af.

7. Goed voor de nachtrust

Wandelen én daglicht is goed voor de biologische klok, waardoor in- en doorslapen beter gaat lukken. Ook de kwaliteit van je slaap zal verbeteren.

8. Goed tegen overgewicht

Een uur stevig doorlopen (5 kilometer per uur) kost ongeveer 240 kilocalorieën. Wie dagelijks een half uur wandelt, kan dus flink afvallen: één kilo in twee maanden en zes kilo in een jaar.

9. Goed voor de spijsvertering

Bewegen en dus ook wandelen stimuleert de spijsvertering en voorkomt verstopping van de darmen.

Door eenmalig een wandeling te maken treden deze effecten op de gezondheid natuurlijk niet meteen op. Pas als je regelmatig gaat lopen en wandelen zul je de voordelen ervan merken. Start vandaag nog, want wat je wel meteen merkt, is het positieve effect op je humeur! Bron(nen):