Voorkom … vallen in huis

Vallen in huis voorkomen met deze zes hulpmiddelen

[Gastbijdrage Wilbert van der Mast]

Valpartijen in huis hebben vaak een lange nasleep, met doktersbezoek en misschien fysiotherapie. Daarom is het goed om te weten hoe u de kans op vallen kunt verkleinen. We besteedden al eerder aandacht aan dit onderwerp; nu gaan we in op enkele nuttige hulpmiddelen voor toilet en/of badkamer. Zodat u tot op de hoogste leeftijd in uw woning kunt blijven wonen. En: uw eigen ervaringen kunt u onder dit artikel ‘Vallen in huis voorkomen’ toevoegen.
Verantwoording
Wilbert van der Mast is leverancier van hulpmiddelen voor ouderen. Uit zijn praktijk bij de Totale Zorgwinkel adviseert hij enkele producten die hij zelf nuttig vindt. Producten die eenvoudig aan te brengen en betaalbaar zijn en bovendien hun nut bewezen hebben. In dit artikel behandelen we hulpmiddelen die in badkamer of toilet kunnen voorkomen dat u valt.
Bijna 100.000 valpartijen per jaar
Maar liefst 97.400 ouderen hebben in 2015 de spoedeisende hulp bezocht na een valpartij. Een val van 65-plussers vindt in de meeste gevallen in of rondom het huis plaats. En alhoewel de val vaak door uitglijden of struikelen werd veroorzaakt, heeft het soms ernstige gevolgen.
VeiligheidNL heeft een uitgebreid rapport uitgebracht over valincidenten en de cijfers liegen er niet om: de laatste 10 jaar is het aantal ziekenhuisbezoeken van 65-plussers na een val met 40% gestegen. De ANBO meldde onlangs dat 1 op de 3 ouderen tussen de 65 en 80 jaar in de laatste twee jaar één of meerdere keren is gevallen. Daarbij noemen zij als een belangrijke oorzaak een te gladde douche.
Vallen in huis voorkomen? Zes hulpmiddelen tegen vallen
Antislipmatten

Antislipmat of decoratieve strips?
De badkamer is van alle ruimten in huis wel het meest valgevaarlijk. Door de combinatie van tegels en vocht moet men eigenlijk voortdurend op zijn hoede zijn. Enkele simpele hulpmiddelen kunnen echter nuttige diensten bewijzen. Natuurlijk kent u de antislipmat. U kunt deze aanschaffen voor rond € 10 en de werking is doeltreffend. Plaats u deze mat op de plek waar u uit bad of douche komt. Mocht u een antislipmat niet mooi vinden, dan zijn er gelukkig ook alternatieven. Zo zijn er verschillende soorten strips die op de tegels kunnen worden geplakt, waardoor u veiliger door de badkamer loopt.

Innovatieve beugels en zitjes

Een badrandbeugel
Om vallen te voorkomen zijn ook beugels handig. Aanleiding voor het vallen is immers niet alleen een gladde vloer, maar kan ook het ontbreken van houvast zijn. Monteert u enkele beugels vooral op die plaatsen, waar het risico op vallen het grootst is. Bij voorbeeld bij de uitstap uit de douche over een hoge drempel. Of daar waar u uit bad stapt.
Heeft u een ligbad? Het badzitje van Obbomed vereenvoudigd het in- en uitstappen uit bad. De zitbank is weegt weinig en is eenvoudig te dragen. De handgreep en het anti-slip zitvlak zorgen voor een zekere en comfortabele zit tijdens het wassen.

OBBOmed – Badzitje – met extra handgreep – en stevige rubbers – om uitglijden te voorkomen – MU 5230

Innovatief vinden we ook de badrandbeugel: deze schroeft u in een handomdraai aan het bad vast. U heeft dan niet alleen steun bij het in- en uit bad gaan, maar ook wanneer u langs het bad loopt.

Douchekrukken
Een douchekruk biedt enorm gemak in een badkamer. Uiteraard is een goede douchekruk een veilige manier om zittend te douchen, maar daarnaast biedt zo’n kruk u de mogelijkheid u zittend af te drogen, aan te kleden of aan de wastafel te kunnen zitten. Wat allereerst belangrijk is, is dat u voor een model kiest dat binnen de ruimte past. Een te grote douchekruk kan uw bewegingsvrijheid in deze vaak kleine ruimte belemmeren. Verder adviseren wij een douchekruk die u op hoogte kunt afstellen en waarbij de poten voorzien zijn van antislip doppen. Wat betreft de vorm van de zitting zijn er ook grote verschillen. Handig zijn de zittingen met uitsparingen waaraan u zich kunt vasthouden.
Toiletbeugels

Een opvouwbare toiletsteun
Een toiletbezoek kan lastig zijn als u moeite heeft met opstaan vanuit een zittende houding. Dit  is relatief eenvoudig op te lossen door een Dit kan een wandbeugel zijn die op een vaste positie wordt gemonteerd. Wandsteunen zijn in verschillende maten en materialen verkrijgbaar. Een uitermate veilige én eenvoudige oplossing is een stabiele toiletsteun. Dit is een aluminium frame dat u over uw bestaande toilet kunt plaatsen. Opstaan via omhoog duwen gaat makkelijker dan dat u zich moet optrekken.
Neem uw eigen beugels mee!
U gaat waarschijnlijk wel op bezoek bij mensen die geen toiletbeugels hebben.  Ook dan kunt u voor voldoende houvast zorgen. Er bestaan namelijk opvouwbare toiletsteunen. Het grote voordeel van deze steun is dat u deze eenvoudig mee kan nemen als u bijvoorbeeld een meerdaags bezoekje aan iemand brengt of op vakantie gaat.

Toiletverhogers
Een andere manier om makkelijker op te kunnen staan na een toiletbezoek is het plaatsen van een toiletverhoger. De ‘zachte is vervaardigd uit schuimrubber en verkrijgbaar in 2 verschillende hoogtes. De verhoger wordt met klittenband aan de bestaande toiletbril bevestigd en de hoes is uitwasbaar.
Dan zijn er de toiletverhogers die u op de toilet kunt monteren middels schroeven. Zij vervangen de oorspronkelijke toiletbril en zijn er in verschillende hoogtes en uitgevoerd met en zonder toiletdeksel.
Overweegt u een toiletverhoger aan te schaffen, let u er dan op dat de verhoger makkelijk schoon te houden is en de montage stabiel en eenvoudig is te realiseren.
Waterdicht alarm
En als u dan toch valt? Van de soorten personenalarmen die we eerder hebben besproken zijn er verschillende waterdicht (tip: selecteer op onze pagina over personenalarmen de functie “kan gedragen worden onder de douche”. Dat betekent dat u deze om kunt houden tijdens het douchen. Mocht u ondanks alles toch vallen, dan kunt u in ieder geval hulp inroepen. Helemaal handig zijn de alarmen met valdetectie. Wanneer u dan valt onder de douche, wordt dat automatisch geregistreerd. Mocht u niet in staat zijn het alarm in te schakelen, dan gebeurt dit automatisch. In ons overzicht personenalarmering treft u verschillende leveranciers van alarmsystemen aan.
Vallen in huis voorkomen… Heeft u nog tips?
Wij zijn altijd op zoek naar oplossingen die eenvoudig én doeltreffend zijn. Wilt u een hulpmiddel tegen vallen aanbevelen aan anderen? Dat kunt u hieronder doen! Help vallen in huis voorkomen! (bron: Alleszelf.nl)