Zoekt u online wel eens naar een bedrijf? En kiest u dan gewoon voor één van de bovenste zoekresultaten? Let dan goed op! Bedrijven betalen namelijk om bovenaan te staan. De bovenste zoekresultaten zijn dus advertenties en niet altijd het beste aanbod voor u. Via advertenties kunt u ook bij onbetrouwbare bedrijven terecht komen. Of bij bedrijven die een betaalde dienst aanbieden voor iets wat u zelf gratis kunt doen. Zorg ervoor dat u advertenties herkent en vergelijk meerdere zoekresultaten en websites voordat u een bedrijf inschakelt.
Waarom verschijnt een zoekresultaat bovenaan?
Via zoekmachines kunt u snel vinden wat u zoekt. Zoekt u een bedrijf voor een specifieke dienst? Dan zijn de bovenste 3 of 4 zoekresultaten meestal advertenties. Deze lijken op de normale zoekresultaten, maar het verschil is dat er het dikgedrukte woord ‘advertentie’ boven staat. Dat deze advertenties bovenaan zoekresultaten verschijnen, betekent niet dat het de beste keuze is. Of dat deze bedrijven het meest betrouwbaar zijn. Het betekent dat bedrijven de zoekmachine betaald hebben om bovenaan de lijst te verschijnen. Soms staan de advertenties ook nog onder de normale zoekresultaten. Maar ook dan staat er het woord ‘advertentie’ bij.
Wat kan er mis gaan?
Niet iedereen herkent advertenties. En als iemand dan ook nog haast heeft, dan kiest die vaak voor één van de bovenste zoekresultaten. Wij ontvangen veel meldingen van consumenten die daardoor onnodig veel geld hebben betaald. Ze zochten via een zoekmachine naar een bedrijf of (overheids)organisatie en klikten op een van de bovenste zoekresultaten. Dat bleek een advertentie te zijn. Zo kwamen ze terecht bij onbetrouwbaar bedrijf dat misbruik maakte van hun situatie.
Een advertentie is zo gemaakt en aanbieders van zoekmachines controleren niet de betrouwbaarheid van de advertenties. Bedrijven die bovenaan verschijnen kunnen bedrijven zijn met goede bedoelingen die betrouwbare diensten leveren. Maar helaas maken ook veel onbetrouwbare bedrijven gebruik van advertenties.
Onbetrouwbare klusbedrijven
We zien dit vooral vaak misgaan bij bedrijven die hulp bij spoedklussen aanbieden, zoals een loodgieter of elektricien. Zo schakelde Jan (85) uit Rotterdam een loodgieter in en moest achteraf een hoge rekening betalen. “Van tevoren werd gezegd dat de kosten 169 euro zouden zijn, maar toen ging hij afrekenen en was het ineens 802 euro”.
Lees het hele verhaal van Jan
Dure online bemiddelaars
Ook sommige online bemiddelaars maken slim gebruik van advertenties. Zij regelen tegen betaling iets voor u wat u ook zelf kunt doen. Bijvoorbeeld de aanvraag van zorgtoeslag of een kentekenbewijs. Soms staat de advertentie van zo’n bemiddelaar hoger in de zoekresultaten dan de officiële website waar u het zelf gratis kunt regelen. Het overkwam Helma (73) uit Houten. Ze wilde online zorgtoeslag aanvragen, maar kwam ongewenst terecht bij een online bemiddelaar. “Ik kwam terecht bij een tussenpersoon en moest 80 euro betalen. Terwijl het gratis is als je je aanvraag gewoon rechtstreeks bij de Belastingdienst doet.”
Lees het hele verhaal van Helma
Advertenties komen ook voor op de pagina met afbeeldingen. Ook daar kunt u ze herkennen aan het woord ‘advertentie’, maar staan ze vaak verborgen tussen de andere afbeeldingen.
Zoekt u online een bedrijf voor een specifieke dienst?
Gebruik onze tips:
1Herken de advertentie
U herkent deze aan het dikgedrukte woord ‘advertentie’ bij de zoekresultaten. Advertenties staan vaak bovenaan de zoekresultaten. Kies niet zomaar het bovenste bedrijf uit de zoekresultaten. Vergelijk meerdere websites. Zoek iets verder.
2Wees kritisch
Neem de tijd en vergelijk. Bekijk het volgende bij meerdere bedrijven:
- Staan er contactgegevens, zoals een adres? Controleer of dit adres echt bestaat. Zoek dit bijvoorbeeld op met Google Maps.
- Heeft het bedrijf een KvK-nummer? En klopt dit? Zoek het bedrijf op in het handelsregister van de Kamer van Koophandel . Vul onder ‘Handelsnaam’ de bedrijfsnaam in en geef ook de straat op. En klik daarna op ‘Zoek in het Handelsregister’. Let op! Dat een bedrijf is ingeschreven wil niet altijd zeggen dat het betrouwbaar is of goede diensten levert.
- Wat kost het? Meestal geeft het bedrijf een prijs of een inschatting van de kosten op hun website. Zijn dit reële kosten? Vergelijk dit met prijzen van andere bedrijven. Wil het bedrijf helemaal geen prijsinschatting doen? Ga dan op zoek naar een ander bedrijf.
- Bekijk reviews. Bekijk klachtensites, zoals www.klacht.nl , www.klachtenkompas.nl of www.trustpilot.nl . Zijn er veel klachten over het bedrijf, de website of het gebruikte telefoonnummer? Bekijk altijd meerdere reviews en meerdere klachtensites.
3Overleg met anderen
Laat vrienden, familie of buren met u meekijken voordat u een bedrijf inschakelt: wat voor dienst(en) biedt het bedrijf aan? Zijn de kosten niet te hoog? Hoe betrouwbaar schatten zij dit bedrijf in? Misschien hebben zij nog tips voor u.
Hebt u er een slecht gevoel bij? Kijk dan verder en kies voor een ander bedrijf.
Denkt u dat een bedrijf zich niet aan de regels houdt?
Meld het bij ons. ACM ConsuWijzer is het consumentenloket van de ACM. Uw melding helpt ons om te zien waar wij iets aan moeten doen.Doe uw melding bij ACM ConsuWijzer
Bron: ConSuWijzer