Voedselhype?

Diëtist Jonathan Klaassen had genoeg van alle voedselhypes. Hij besloot de literatuur in te duiken en deze in begrijpbare taal te publiceren in zijn boek ‘Voedsel voor de geest’. Gezondheidsnet sprak hem hierover.
Wat is volgens jou de meest misleidende voedselhype?
‘Een hype die je nog vaak ziet, is kokosvet. De potten staan in iedere winkel en zijn ontzettend populair. Ze krijgen ook de stempel ‘gezond’. Alleen, als je in de wetenschappelijke literatuur gaat kijken, zie je dat de claims die worden gedaan niet goed wetenschappelijk te onderbouwen zijn. Er wordt bijvoorbeeld gezegd: kokosvet bevat het vetzuur laurinezuur. Op de pot staat dan: kokosvet werkt ontstekingsremmend vanwege het laurinezuur. Als je in de wetenschap gaat kijken, dan klopt het dat dit vetzuur inderdaad ontstekingsremmend werkt, maar dan moet je het wel in de zuivere vorm hebben. En in kokosvet zit juist géén zuivere vorm. De claim klopt dus wel, maar niet bij kokosvet. Het is ontzettend misleidend en een knap staaltje marketing. Maar als je kokosvet vergelijkt met bijvoorbeeld vloeibare olie en je wilt echt voor de gezondheid gaan, dan kun je beter de vloeibare olie kiezen.’