Vlees eten . . . gezond?

Vlees eten is slecht voor het milieu, de gezondheid en het dierenwelzijn. Dat blijkt wel uit de praktijken in het slachthuis in Tielt. Toch weigert de Nederlandse overheid dit vooralsnog te ontmoedigen.
Veel Nederlanders zijn ervan overtuigd dat ze gezond eten. Dat is een illusie. De eetgewoonten van de gemiddelde Nederlander zijn ongezond, verspillend en schadelijk voor het milieu. Dat bleek begin dit jaar weer uit een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De belangrijkste boodschap: we eten nog steeds te veel vlees. Te veel vlees? Maar er is in Nederland toch veel veranderd wat de vleesconsumptie betreft?
Salonfähig
Vegetarisch eten is toch behoorlijk salonfähig geworden? Zo’n tien jaar geleden werden vegetariërs nog weggezet als geitenwollensokkentypes – tegenwoordig kijken weinig mensen raar op als iemand zegt geen vlees te eten. Elk zichzelf respecterend restaurant heeft wel een vegetarisch gerecht op de kaart staan. En er komen steeds meer vleesvervangers op de markt die ook steeds beter worden verkocht. Zelfs het veganisme maakt een, zij het bescheiden, opmars in Nederland.
Het bericht verscheen eerst op HP/De Tijd.