Vijf fabels over coronavirus

Dankzij social media krijgen mensen razendsnel nieuws te lezen, maar er zit ook een boel onzin bij. Soms verspreidt zo’n nepverhaal zich razendsnel, sneller dan het virus zelf. Vijf mythes ontkracht over het coronavirus.

Helaas doen inmiddels een aantal valse verhalen de ronde over het coronavirus. Wij ontkrachten naar vijf nepadviezen met betrekking tot COVID-19.

1. Heet water drinken of in bad gaan

Veel warm water drinken, een warm bad nemen, helpt dat? Het virus gedijt immers goed in een nat en koud milieu. Op zich klopt dat, maar hogere temperaturen houden het virus niet tegen. Ook stijgt alleen de temperatuur van je huid, niet van je lichaam als geheel. Als je een te heet bad neemt, kan je huid verbranden. En omgekeerd is het dus ook niet erg om koud water te drinken, of water met ijs. Dat helpt noch hindert het virus.

2. Knoflook eten, cocaine gebruiken en zout water gorgelen doodt het virus

Knoflook wordt al vele eeuwen legendarische krachten toegedicht, volgens degenen die erin geloven zou je vampieren ermee kunnen wegjagen. Maar tegen het coronavirus haalt het niets uit. Cocaine zou ook helpen: niets van waar, het is een gevaarlijke drug die slecht is voor je gezondheid. Ook je keel spoelen en gorgelen met zou water zou helpen – het virus blijft eerst vier dagen in je keel zitten totdat het naar je longen gaat, zo wordt beweerd. Klinkklare onzin! Er is momenteel nog geen enkel vaccin of medicijn tegen COVID-19 en deze huis-tuin-en-keuken remedies helpen ook niet.

3. Ontsmet jezelf met alcohol

Gebruik alcohol om corona te doden. Klinkt plausibel? Dat is het niet. Alcohol is al ongezond om te drinken, maar het op je huid smeren haalt ook niets uit. Bleekmiddel, terpentine, afwasmiddel – allemaal nutteloos tegen COVID-19.

4. Hou je adem in

Kun je langer dan 10 seconden je adem inhouden zonder te hoesten? Heb je geen beklemmend gevoel op je borst? Gefeliciteerd, dan heb je geen coronavirus. Onzin, helaas. Dit zegt helemaal niets over of je de griep hebt of niet.

5. Ga onder een UV-lamp liggen

UV-licht zou het coronavirus ook nog doden. Nee hoor, dat is onzin. Langdurige blootstelling aan UV kan je huid wel beschadigen.

Wat helpt dan wel?

  • Regelmatig handen wassen
  • Papieren zakdoekjes gebruiken
  • Geen handen meer schudden
  • Thuisblijven en sociaal contact vermijden
  • Ga, indien mogelijk, thuiswerken

Corona-virus: 5 fabels

Bron: Gezondheidsnet