Vijf bespaartips . . .

1. Bespaar op je hypotheek

Voor de meeste mensen is de hypotheek de grootste maandlast. Mogelijk kun je hierop besparen door je hypotheek over te sluiten, door rentemiddeling of door een verlaging van je renteopslag. Als je de belastingteruggave in verband met je hypotheekrenteaftrek jaarlijks in één keer ontvangt, kun je ook overwegen een maandelijkse voorlopige teruggave aan te vragen.

Hypotheek oversluiten

Je hypotheek oversluiten kan een besparing opleveren als je bij je huidige of een andere geldverstrekker een veel gunstigere rente krijgt. Je moet de oversluitkosten dan wel terugverdienen door de lagere netto maandlasten die het oplevert. Weten of oversluiten voor jou interessant is? Lees meer over oversluiten › 

Rentemiddelen

Door rentemiddelen kun je mogelijk je rente verlagen en zo besparen op je hypotheeklasten. Rentemiddelen doe je bij je huidige geldverstrekker. Je breekt als het ware je rentevaste periode open om een nieuwe renteperiode te starten. Je nieuwe rente is het gemiddelde van de oude en de actuele rente. Rentemiddeling is vooral interessant als je rentevaste periode nog een paar jaar duurt, terwijl de huidige rente veel lager is. Lees meer over rentemiddelen ›

Renteopslag verlagen

Is je huis meer waard geworden en heb je een renteopslag op je hypotheekrente? Dan kan deze opslag mogelijk omlaag of zelfs vervallen, omdat je voor de hypotheekverstrekker minder risico loopt. Bekijk hoe jouw hypotheekverstrekker omgaat met renteopslag ›

Ook interessant:

2. Bespaar op je verzekeringen

Overstappen naar een andere verzekeraar loont vaak: premies wijzigen en ook je persoonlijke situatie verandert. Controleer daarom minimaal één keer per jaar of je niet te veel betaalt voor je verzekeringen. Een aantal tips:

  • Verzeker alleen het noodzakelijke, zoals medische kosten, overlijden, aansprakelijkheid, rechtsbijstand, opstal en inboedel.
  • Wees alert op dubbele dekkingen. Het is zonde als je voor hetzelfde risico bent verzekerd op verschillende polissen. 
  • Check of je korting krijgt als je meerdere verzekeringen bij één verzekeraar afsluit.  
  • Kijk niet alleen naar de hoogte van de premie, maar ook naar wát de verzekering dekt. 

Ook interessant:  

  • Bekijk ook eens onze woonverzekeringen. Deze zijn scherp geprijsd en hebben goede voorwaarden.
  • Met De hypotheekwacht bekijk je eenvoudig hoeveel je kunt besparen op je overlijdensrisicoverzekering.

3. Bespaar op energie

Een snelle en eenvoudige manier om te besparen op je energierekening is overstappen naar een andere energieleverancier. Energieleveranciers geven vaak kortingen en welkomstbonussen aan nieuwe klanten. Lees hier hoe overstappen werkt › 

Snel energie besparen

Wil je met weinig moeite besparen op je energieverbruik, lees dan onze simpele tips voor energie besparen. Een van deze tips gaat bijvoorbeeld over hoe je energiezuinig kunt thuiswerken. Werk je veel thuis, doe dit dan bij voorkeur op een laptop of tablet; een vaste computer verbruikt meer stroom. En zet alle apparaten die je overdag gebruikt aan het einde van de dag uit om sluipverbruik te voorkomen.  

Lange termijn: verduurzamen

Op de lange termijn is het verduurzamen van je huis interessant: goed voor het milieu en je portemonnee. Denk hierbij aan isoleren en het aanschaffen van zonnepanelen en een warmtepomp. Meer weten? Lees hier alles over verduurzamen ›

Ook interessant:

4. Bespaar op internet, tv en bellen

Zeker nu we veel thuis zijn en thuiswerken, is het prettig als je niet te veel betaalt voor internet, tv en bellen. Misschien ben je goedkoper uit als je overstapt naar een andere alles-in-1-provider. Kijk vooral waar jouw behoefte ligt. Een aantal tips: 

Internet

Veel providers bieden hoge internetsnelheden. Maar deze zijn voor de meeste activiteiten niet nodig. Misschien ben je voordeliger uit met een lagere internetsnelheid. Voor een gemiddelde gebruiker is 20-50 Mbit/s voldoende: je kunt hiermee meerdere computers gebruiken en bijvoorbeeld muziek of films streamen.

Ben je momenteel door het coronavirus met het hele gezin thuis en heb je last van traag internet? Check bij je provider of je tijdelijk je internetsnelheid kunt verhogen.  

Tv

Kijk je veel tv of zit je vaker op streamingsdiensten als Netflix en Videoland? Betaal niet te veel voor een super uitgebreid zenderpakket als je toch nauwelijks tv kijkt. Tv-programma’s (terug)kijken via internet is ook een optie. 

Bellen

Bel je met een vaste telefoon of vooral mobiel? Mogelijk is het voordeliger om vaste telefonie uit je alles-in-1-pakket te halen. Bellen kan ook gemakkelijk via internet, bijvoorbeeld via FaceTime. 

5. Bespaar door onderhoud

Besparen door onderhoud te plegen aan je woning klinkt misschien tegenstrijdig. Maar door regelmatig onderhoud voorkom je hoge kosten in de toekomst. Houd je het schilderwerk bijvoorbeeld goed bij, dan verklein je de kans op houtrot. En door jaarlijks de dakgoten te legen, voorkom je lekkage en gaan je goten langer mee. Welke onderhoudsklussen kun je nu doen? We hebben klussen per seizoen op een rij gezet. 

Ook interessant:

  • Wil je het buitenschilderwerk aanpakken? Een vakschilder regelen via onze Eigen Huis Schilderservice is ook tijdens de coronacrisis mogelijk. We volgen de richtlijnen van het RIVM.
 Wat als je in de problemen komt?  Kun je door omstandigheden je vaste lasten niet meer betalen? In dit geval kun je een aantal dingen doen:Vragen rondom de coronacrisis? Bekijk de veelgestelde vragen van onze leden.Kom je in de knel met je hypotheeklasten, neem dan zo snel mogelijk contact op met je hypotheekverstrekker. Onze fiscalist Tjalling Letterie schreef hier de blog ‘Wat als ik mijn hypotheek niet meer kan betalen?’ over. In bepaalde situaties kun je om kwijtschelding of uitstel van de gemeentelijke belastingen en waterschapsbelasting vragen. Neem contact op met je gemeente of waterschap voor de mogelijkheden.Bij het NIBUD kun je terecht voor persoonlijk budgetadvies. Hiermee krijg je inzicht in je inkomsten en uitgaven. 

Bron: Vereniging Eigen Huis