Versoepeling corona-maatregelen

Minister-president Rutte maakte op 6 mei tijdens een persconferentie een versoepeling van de corona-maatregelen bekend en een routekaart uit de lockdown. Dit is wat we al weten.

De overheid gaat de coronamaatregelen de komende weken en maanden waarschijnlijk verder versoepelen. De algemene regels blijfven daarbij wel:

  • blijf op 1,5 meter afstand 
  • wie klachten heeft, blijft thuis
  • vermijd drukte
  • was vaak je handen
  • werk zoveel mogelijk thuis

Verpleeghuizen: ruimere bezoekregeling

Per GGD-regio start één verpleeghuis met het verruimen van de bezoekmaatregelen. In totaal zijn er 25 GGD-regio’s en inmiddels is er iets meer duidelijk over dit plan. Daarbij is het de bedoeling dat deze vanaf 11 mei van start gaan, onder zeer strikte voorwaarden. Zo mag er in het verpleeghuis geen sprake zijn van besmetting, blijft het bezoek zeer beperkt en wordt dat streng gemonitord. Meer informatie vindt u hier.

Zelfstandig wonende ouderen: bezoek mag

Daarvoor geldt nu het advies bezoek zoveel mogelijk te bepereken, maar ouderenbond ANBO benadrukte eerder al dat bezoek door een beperkt aantal familieleden en/of mantelzorgers is toegestaan.

Mantelzorgers: testen beschikbaar

Wie voor iemand anders zorgt, krijgt vanaf 18 mei de mogelijkheid om zicht te laten testen. Waarschijnlijk alleen bij klachten. Vanaf 1 juni bestaat die testmogelijkheid voor iedereen.

Kappers en andere contactberoepen: open

Kappers, nagelstylisten en andere contactberoepen met uitzondering van sekswerkers kunnen open. Ze moeten daarbij wel 1,5 meter afstand in acht nemen en klanten zijn alleen welkom op afspraak. Bij het maken van die afspraak hoort een check.  Ook moeten deze ondernemers proberen zoveel mogelijk de 1,5 meter regel te handhaven. Mondkapjes worden hier niet verplicht.

Meer sporten, géén grotere groepen

We mogen niet met meer mensen samenscholen: het maximum blijft drie. Er was even sprake van dat dit opgehoogd zou worden naar 10, maar dat gaat dus niet gebeuren.

Kinderen mogen nu al sporten, volwassen straks ook onder voorwaarden. Wedstrijden mogen niet, douchen doe je thuis. Sportscholen blijven dicht, pas vanaf 1 september mogen die weer open en wordt contactsport toegestaan, mits het aantal besmettingen beperkt blijft.

Vervoer: OV met mondkapje

Vanaf 1 juni gaat het openbaar weer rijden volgens de normale dienstregeling, naar schatting met een capaciteit van zo’n 40 procent. Wie reist met het OV wordt geacht een ‘niet medisch’ mondkapje te dragen. Wie dat niet doet riskeert een boete, de hoogte daarvan is nog niet bekend. De overheid komt met een website waarop staat hoe je zelf een mondkapje kunt maken. Hier kunt u nu al een instructie vinden.

KLM stelt ook het dragen van mondkapjes verplicht. Reizen is nog onzeker. Op dit moment geldt voor het buitenland ‘code oranje’, dat betekent alleen noodzakelijke reizen.

Horeca: open vanaf 1 juni

De terrassen en strandtenten gaan waarschijnlijk weer open vanaf 1 juni, voor restaurants geldt een beperking van maximaal 30 personen en alleen op reservering. Die beperking geldt ook voor bioscopen en theaters. Musea gaan ook weer open, kaartverkoop vooraf.
Vanaf 1 juli mogen vakantieparking en campings maximaal 100 mensen ontvangen. Nu is dat nog beperkt tot 30. Douches en wasruimtes mogen weer gebruikt worden.

Scholen: stapsgewijs open

De lagere scholen gaan volgens plan na 11 mei deels open. Middelbare scholen is gevraagd zich voor te bereiden op (een gedeeltelijke) opening per 1 juni.

Bron: Plus Magazine