Verdwijnt Europa gedeeltelijk onder water?

Onder de Antarctische ijskap zitten 91 nog onbekende vulkanen verborgen. Als die uitbarsten kunnen miljoenen kubieke meters gesmolten ijs de oceaan doen overstromen en delen van Europa laten verdwijnen.
Onderzoekers maken zich zorgen over een natuurramp. Tot 2017 waren er slechts 47 vulkanen op de zuidpool ontdekt. Nu zijn het er inmiddels 138, en wie zegt dat er niet nog meer verscholen zitten onder de ijskappen? Het ijsoppervlak van de zuidpool beslaat een oppervlak van 13 miljoen vierkante meter en is daarmee de grootste ijsmassa ter wereld.
Hoe meer de aarde opwarmt, hoe groter de kans dat de vulkanen zullen uitbarsten. Noord-Amerika en Europa vormen de grootste risicogebieden, zo schrijft Wetenschap in Beeld.
Volgens Nature Geoscience verkeren we in een vicieuze cirkel. Smeltend ijs vormt niet alleen een bedreiging vanwege de overstromingen. Door vermindering van poolijs zal er ook minder weerkaatsing van zonlicht mogelijk zijn. Hierdoor stijgt de temperatuur van de aarde. (bron: Stars Insider)