U kunt nog zo voorzichtig zijn, maar soms is een val niet te voorkomen. Met deze tips zorgt u ervoor dat áls u valt, de gevolgen zo klein mogelijk blijven.
Meer dan de helft van de valpartijen van 65-plussers gebeurt in en om het huis. Een val levert vaak verwondingen op. Met deze tips kunt u misschien voorkomen, dat u ernstig gewond raakt door uw val.
De valairbag
De heupairbag of valairbag kan voorkomen dat u een heup breekt bij een val. Het is een soort riem die u onder uw kleding draagt. U voelt en ziet er niks van. Door een ingewikkeld softwaresysteem met bewegingssensoren kan de riem vaststellen of iemand in balans is of niet. Aan de hand daarvan wordt de airbag in minder dan een seconde opgeblazen om uw val te breken. Deze airbags kosten tussen de 500 en 700 euro. Bent u vooral bang om met de fiets te vallen? Kies dan voor een fietshelm. Er zijn ook fietsairbags die u om uw nek kunt dragen zodat hoofdletsel kan worden voorkomen. Deze zijn voor 299 euro te bestellen bij de ANWB.
De heupbeschermer
De heupbeschemer is een soort onderbroek die u net als de heupairbag onder uw kleding draagt. In de broek zit schokbrekend of schokdempend materiaal zodat uw val wordt opgevangen. Op die manier verkleint u de kans op een gebroken heup. Groot voordeel van de heupbeschermer of hipshield is dat deze 30 euro kost en dus een stuk goedkoper is dan de fietsairbag. De beschermer is verkrijgbaar in verschillende maten en er is een mannen- en vrouwenvariant.
Een valkussen
Bent u bang dat u uit bed valt? Dan kan een valkussen heel handig zijn. U kunt het kussen naast uw bed op de grond leggen. Kijk wel uit dat u er ’s nachts niet over valt. Omdat er een handvat aan het kussen zit, kunt u het kussen makkelijk verplaatsen of meenemen.
Een cursus veilig vallen
Veel gemeentes bieden ‘Valpreventie’ cursussen aan. U leert dan niet alleen hoe u het vallen kunt voorkomen, maar ook hoe u zich veilig en op een ontspannen manier kunt opvangen als u toch valt. Op de site van VeiligheidNL kunt u zien waar er bij u in buurt valcursussen worden gegeven. Ook veel fysiotherapeuten geven valcursussen. U kunt bij uw verzekeraar navragen of de cursus (deels) vergoed wordt. Bij de meeste aanvullende verzekeringen is dat zo. U kunt natuurlijk ook bij uw huisarts terecht voor advies.
Vitamine D
Wist u dat extra Vitamine D ervoor zorgt dat uw spieren en botten langer sterk blijven? Ouderen krijgen te weinig Vitamine D binnen én maken er minder van aan. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot botontkalking(osteoporose), een verminderde afweer, zwakkere spieren en een slechter evenwichtsgevoel. Ouderen die te weinig vitamine D binnenkrijgen, hebben vaker moeite met bijvoorbeeld opstaan uit een stoel en traplopen. Bovendien verkleint vitamine D de kans op botbreuken en maakt het de spieren sterker, waardoor de kans op vallen aantoonbaar afneemt. U kunt Vitamine D bij de drogist kopen.
Een eerste begin
Veel ongelukken zijn eigenlijk heel gemakkelijk te voorkomen. De kans op uitglijders wordt al een stuk kleiner als u antislipstickers in bad of douche aanbrengt of als u antislipsokken draagt. Maar ook is het handig dat er automatisch een licht gaat branden als u ’s nachts uit bed gaat. Zodat u verlicht van bed naar toilet kunt bijvoorbeeld. Interpolis heeft daarvoor het basispakket valpreventie ontwikkeld.
Personenalarmering
Als u dan toch valt, is het belangrijk dat er snel hulp komt zodat erger letsel kan worden voorkomen. Met een personenalarm kunt u anderen alarmeren als er binnenshuis iets met u aan de hand is. Zo’n alarm bestaat onder meer uit een ketting met een knop. Maak het koord daarvan niet te lang: de knop dan alsnog buiten bereik komen. Maar er is tegenwoordig ook mobiele alarmering. Daarbij maakt het niet uit of u thuis bent of onderweg. Dat werkt meestal met een horloge. Een voorbeeld daarvan zijn de Wuzzi horloges die verkrijgbaar zijn in de preventiewinkel van Interpolis. Er zijn ook alarmen met sensoren die een val automatisch signaleren en daarna alarm slaan. Een goed werkend personenalarm is een geruststellende gedachte, zowel voor uw familieleden als voor uzelf. Meer informatie over personenalarmering leest u hier.
Een Hulphond
Epilepsie- of hulphonden worden ingezet bij mensen met epilepsie, bijvoorbeeld om te voorkomen dat iemand valt. De honden zijn zo getraind dat ze weten wanneer hun baasje op het punt staat een aanval te krijgen of te vallen. Wist u dat een hulphond dan een alarmknop kan bedienen van het personenalarm? Dat hij medicijnen of hulp kan halen? Of u in zijligging kan leggen? Hulpenhonden worden ook steeds vaker ingezet bij ouderenzorg. Voor meer informatie over hulphonden kijkt u op www.hulphond.nl.