Vakantie verlengt het leven

En?  Ook zo lekker ontspannen na de vakantie? Eigenlijk zin om langer weg te blijven? Dat is niet zo’n gekke gedachte, vakantie kan je leven verlengen. Dit is het resultaat van een langdurig onderzoek onder mannelijke leidinggevenden. Iedereen die minder dan drie weken per jaar op vakantie was, stierf eerder. Zelfs een anders gezondere levensstijl kon daar niet tegenop, rapporteren onderzoekers.
Permanente stress kan je op de lange duur ziek maken: vergeetachtigheid, overgewicht, immuunstoornissen en depressie zijn slechts enkele van de vele mogelijke gevolgen. Het is daarom des te belangrijker om af en toe aan de stress van het dagelijks leven te ontsnappen en een pauze te nemen, bijvoorbeeld in de vorm van een vakantie.
Onderzoekers van de Universiteit van Helsinki hebben nu ontdekt dat dit niet alleen op korte termijn goed is voor de ziel. Regelmatige vakanties kunnen zelfs levensverlengend zijn. De onderzoekers komen tot deze conclusie na het evalueren van de resultaten van een langetermijnstudie met mannelijke leidinggevenden.
Daarbij werden 1222 mannen gevolgd vanaf 1974. Ze deden verantwoordelijk werk in de top van het bedrijfsleven of de overheid. Dat leverde nogal wat stress op. Op instructie van de onderzoekers ging een deel vaker op vakantie. Bij een controle in 1999 bleek deze groep veel vaker nog te leven. In 2004 was het verschil helemaal groot geworden. De harde werkers lagen al onder de zoden, de vrolijke Fransen met een caravan darden nog rond.
Toch iets om eens met Personeelszaken over te praten. (bron: Faqt)