Truffels nu ook bij ons in bodem

Voor een echte gourmand is er niets lekkerder dan een truffel. Maar wat zijn die dingen duur. Voor een kilo zwart truffel moet 1700 euro worden neergeteld, in totaal verdienen truffeljagers 4,55 miljard euro per jaar met het vinden van deze zeer zeldzame smaakmakers. De meest gebruikte methode? Door een varken aan de riem mee te nemen, de geur van truffels is seksueel opwindend voor de dieren.


Maar het gaat niet goed met de truffels. Dankzij klimaatverandering groeien deze zwammen steeds langzamer. Het traditionele vindgebied, rond de Alpen en in noordelijk Spanje, is te warm aan het worden. Maar Britse wetenschappers hebben diezelfde toenemende warmte in hun voordeel gebruikt. Ze hebben voor het eerst in hun eigen land truffels laten groeien. Dat betekent dat het ook in Nederland kan.
Truffels groeien in symbiose met bepaalde bomen. Vooral steeneiken zijn goed voor de groei. Ze bezorgen de truffel via fotosynthese voedingsstoffen. In ruil produceren de truffels mineralen die goed zijn voor de wortels. Een delicaat evenwicht dat door hogere temperaturen makkelijk te verstoren is, vooral als het te droog wordt. Maar zelfs als de omstandigheden perfect zijn, duurt het nog vijf tot tien jaar om een truffel te kweken.
Biologen en geologen uit Cambridge zijn er in geslaagd op een terrein van hun universiteit een paar steeneiken te planten en rond de wortels Périgord-truffels te laten ontstaan. Nog nooit lukte dat zo ver noordelijk. Ze deden er negen jaar over, lang maar niet uitzonderlijk. De hele tijd moesten ze geduld hebben, ze mochten de bodem niet openen om de groei niet te verstoren.
De wetenschappers werken samen met een bedrijf dat de Britse truffels commercieel wil gaan uitbaten. Ze zien geld in de zwammen, dus zullen nog meer eiken worden aangeplant met truffelsporen rond hun wortels. (bron FAQT)