Tropomi . . .

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft de Sentinel-5P gelanceerd. Deze satelliet gaat luchtkwaliteit en broeikasgassen in kaart brengen. Het belangrijkste instrument in de Sentinel is gemaakt door Nederlandse onderzoekers. Het is het meest geavanceerde Nederlandse ruimtevaartproject ooit.
Het meetinstrument Tropomi gaat de luchtkwaliteit nauwkeuriger dan ooit meten, en dat is uniek, zegt Jasper Wamsteker van het Nederlands ruimtevaartagentschap NSO. “Want de luchtkwaliteit wordt wereldwijd dagelijks gemonitord. De satelliet vliegt over de polen heen. De aarde draait om haar baan, waardoor je alles kunt zien. De beelden bestrijken een gebied ter grootte van een stadsdeel.”
Analyse van weerkaatst licht

Tropomi wordt in een baan gebracht op 824 kilometer hoogte. Door speciaal door Nederlanders ontwikkelde apparatuur kan de satelliet nauwkeuriger dan zijn voorgangers metingen doen in de atmosfeer. Tropomi analyseert het licht dat wordt weerkaatst door de dampkring. Daardoor kan het instrument zien hoeveel gassen als koolmonoxide, stikstofdioxide en zwaveldioxide in de lucht zitten. Die gassen geven een indicatie van de luchtvervuiling op een plek. Het is de bedoeling dat Tropomi zeker zeven jaar lang blijft werken.
Momenteel is er al een NASA-satelliet die vergelijkbare metingen doet, maar die is voorbij zijn levensduur. Tropomi meet tien keer nauwkeuriger dan de NASA-satelliet. “Voor Nederland is het een huzarenstukje”, zegt Wamsteker. “We zijn hier goed in. Ons land heeft een lange traditie als het gaat om het bouwen van wetenschappelijke instrumenten. Dat begon al bij Christiaan Huygens, die lang geleden een telescoop ontwierp.” (bron: RTLnieuws)