Tijdelijk compensatie energienota

Om de hoge energiekosten te compenseren verlaagt het kabinet tijdelijk de btw op energie. Ook wordt de compensatie voor de minima verhoogd.  

De btw op energie wordt voor zes maanden verlaagd van 21% naar 9%. Door deze maatregel zal de energierekening met 10% dalen. Voor een huishouden met een gemiddeld verbruik levert dit een verlaging op van ongeveer 140 euro (ruim 20 euro per maand).   

Eerder maakte het kabinet al bekend dat een huishouden met een gemiddeld energieverbruik ruim 400 euro korting krijgt op de energiebelasting. Deze vermindering van de energienota bestaat uit lagere belasting op elektriciteit en extra korting op de belastingen voor energie. 

Extra maatregelen 

Huishoudens met een inkomen op of net boven het sociale minimum krijgen een hogere tegemoetkoming. De eerder toegezegde eenmalige compensatie van 200 euro wordt verhoogd tot 800 euro. Dit geld ontvangen deze huishoudens via hun gemeenten. 

Daarnaast reserveert het kabinet 150 miljoen euro extra voor minima in slecht geïsoleerde woningen. Gemeenten kunnen met dit geld kwetsbare huishoudens helpen te besparen door middel van energiebesparende maatregelen en verdergaande isolatie.  

Ondanks deze maatregelen, zullen veel huishoudens meer gaan betalen voor hun energie. Hoeveel meer hangt mede af van het energiecontract. Huishoudens met een lang doorlopend contract, zullen weinig merken van de stijgende tarieven. Huishoudens waarvan het vaste contract is afgelopen, binnenkort eindigt of met een variabel contract (45 procent) betalen fors meer. Daarnaast speelt de samenstelling van een huishouden en de mate van isolatie van de woning ook mee. Op dit moment bieden energieleveranciers nauwelijks nieuwe contracten aan.  

Wat vindt Vereniging Eigen Huis  

Er is nog veel onduidelijkheid wat de energieprijzen in de toekomst gaan doen. Vereniging Eigen Huis hoopt dat deze genomen maatregelen kwetsbare huishoudens iets meer lucht geven. De vereniging vindt het van groot belang dat de overheid nu inzet op het stimuleren van maatregelen die het energieverbruik verminderen zoals isoleren en zonnepanelen. Aangezien er vanwege schaarste lange wachttijden zijn op producten als zonnepanelen en warmtepompen, roept de vereniging huiseigenaren, die dit kunnen, op om nu in actie te komen om te verduurzamen. Op deze manier zijn deze huishoudens al klaar voor de komende winter.

Bron: Vereniging Eigen Huis