Snelheid van de dood ontdekt

Hoe lang duurt sterven? Het is een vraag waar je mogelijk nog nooit over na hebt gedacht, maar de wetenschap wel. Er is nu zelfs een antwoord: de snelheid van de dood is 30 micrometer per minuut.
Twee biologen van de universiteit van Stanford, Xianrui Cheng en James Ferrell, hebben aan de hand van kikkereieren onderzocht hoe lang het duurt voor een cel sterft. Ze kwamen uit op 30 micron, oftewel 30 duizendste millimeter per minuut wat neerkomt op twee millimeter per uur.
De wetenschappers bestudeerden de zelfverkozen dood van cellen. Daarbij doden cellen zichzelf, omdat dat beter is voor het hele organisme. Soms bedenkt een cel zelf dat hij dood moet, soms wordt hij gepusht door andere cellen. Dat laatste proces hebben de biologen onderzocht.
De gemiddelde mens verliest meer dan 50 miljard cellen per dag. Maar dat proces gaat niet altijd helemaal goed. Soms sterven cellen die dat niet zouden moeten doen en soms blijven er leven die eigenlijk dood moeten. Door meer te weten over het afsterven van cellen kunnen biomedische interventies succesvoller worden ingezet.
Zo kan deze studie helpen om kankercellen aan te manen zichzelf te doden en om te voorkomen dat cellen bij Alzheimerpatiënten afsterven. (bron: The Guardian)