September-tips

 Marieke Henselmans:

1: Zelf plukken
Leuk uitstapje met een (klein)kind: zelf plukken bij boer of tuinder. Tal van bedrijven bieden die mogelijkheid. Kijk hier of Google op ‘zelf plukken ’in combinatie met je woonplaats. Soms is het gratis, meestal betaal je een schappelijke prijs per (biologische) kilo fruit. Of kijk in je eigen buurt gewoon rond. Als je eenmaal de plekken weet, waar bramen, rozenbottels, bessen of wilde appeltjes te vinden zijn kun je je hart ophalen.
2: Bakkie troost

Uit een test van de Consumentenbond komen de koffiepads van de HEMA (regular) als beste koop uit de test, goedkoop (€ 2,60 voor 46 (6 cent/ pad) en ze smaken niet slecht. De duurste kosten iets meer dan het dubbele en zijn beduidend minder lekker. De goedkoopste koffiepads van Paco (€ 1,99 voor 36, dus 5,5 ct per pad) zijn dit keer niet, maar kwamen jaren terug als lekkerste uit de bus. Zelf gebruik ik ze sindsdien en ben dik tevreden. Ze zijn verkrijgbaar bij Hoogvliet, Vomar en Deen en daar soms in de aanbieding nog goedkoper.
3: De fijnste voordeligste winkel is….
Het grappige is: welke winkel je kiest maakt bijna niet uit. De goedkoopste producten (spaghetti 49 cent, kilo bloem 39 cent) zijn in bijna alle winkels ongeveer even goedkoop. De beste winkel is vooral dicht in de buurt. Je bespaart dan op tijd en reiskosten. Het is een winkel waar je graag komt, waar ze vriendelijk zijn en goede service bieden. Of je er ook goedkoop uit bent bepaal je zelf. Heb je een lijstje gemaakt? Weet je wat je nog in huis hebt? Ben je vatbaar voor vrij onzinnige aanbiedingen? Het gaat er om of je je weet te beheersen. Je kunt je arm kopen bij de discounter en heel slim winkelen bij de buurtsuper.
4: Pakketje kwijt?
Als je iets online bestelde en het komt niet aan adviseren webwinkels soms te gaan klagen bij de post. Dat is niet terecht: de webwinkel is verantwoordelijk, die heeft een afspraak met de postbezorger en moet het probleem oplossen. Of is met pakketje met jouw toestemming bij de buren afgeleverd en die zeggen van niks te weten: dan ben je zelf verantwoordelijk. Je kunt dus beter aankruisen dat pakketjes niet bij buren afgegeven mogen worden. Dan moet de bezorger het nog eens aanbieden en/of op het postkantoor afgeven. Dan blijft de verkoper verantwoordelijk. Je geld terug vragen, en de koop ontbinden. Zie voorbeeldbrief van Consuwijzer.
5: Voorstellingen in Soest
Bekijk eens de voorstellingen en activiteiten die worden georganiseerd in het Arts Centrum van Herman van Veen. Er zijn kindervoorstellingen, danstheater, kamermuziek, dansmiddagen met een DJ. Soms speelt Herman van Veen zelf mee, of heeft hij het stuk geschreven. Kijk op hermanvanveenartscenter.com wat er op het programma staat. Bijna alle activiteiten kosten slechts € 2,50.
6: Bespaarkoningin met ‘Betaalbare uitvaart’ op 50 Plus beurs
Van 17 (Prinsjesdag!) tot en met 21 september is de 50 Plusbeurs in de Jaarbeurs in Utrecht. Wil je mij eens ontmoeten en groeten? Ik ben alle dagen aanwezig, in hal 8 met boeken over de betaalbare uitvaart. Ook geef ik elke dag om 13 uur een lezing over dat onderwerp in de ruimte ‘Lezing 1’. Zie www.50plusbeurs.nl/programma/marieke-henselmans/ Zie ik je dan?
7: Energie besparen
Plak radiatorfolie op radiatoren die aan een buitenmuur grenzen. Dat kan eenvoudig en onzichtbaar aan de achterkant van radiatoren met dubbelzijdig plakband of magneetjes. Per vierkante meter radiatorfolie levert dat 10 m3 gasbesparing op ofwel circa 8 euro jaarlijks. Wat ook scheelt: standaard op 40 graden wassen met de energieknop van de wasmachine ingedrukt. Als de was erg vuil is hem laten inweken, in plaats van een voorwas draaien. Mijn eigen wasmachine laat ik ’s avonds 10 minuten draaien en zet hem dan uit. De volgende dag draait de was het hele programma. Liefst in het weekend vanwege de goedkopere stroom.

8: Open Monumentendag: 14 én 15 september
In het weekend vóór de 50Plus beurs heb je dé kans om een monument of plek te bezoeken die normaal gesproken niet voor publiek toegankelijk zijn. Dan openen ruim 4000 Nederlandse monumenten hun deuren en zijn gratis toegankelijk. Het gaat om molens, (gemeente)huizen, kerken, boerderijen, maar ook industriële monumenten. Dit jaar is het thema ‘Plekken van plezier. De amusementswaarde van monumenten staat dit jaar centraal. Kijk op www.openmonumentendag.nl voor alle mogelijkheden.

(bron: Plusonline)