Samen houden we de buurt veilig (3)

Inbraak veroorzaakt veel leed
Bij Betty (62) uit Waalwijk is nooit ingebroken. Wel bij haar onder­buren. Zo dichtbij, dat veroorzaakte schrik en boosheid bij Betty. Inmiddels is ze verhuisd en heeft ze de nieuwe woning laten beveiligen door een bedrijf dat is aangesloten bij het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Daarna is ze kennis gaan maken met de buren en niet alleen voor de gezelligheid: “Als je verdachte situaties wilt kunnen opmerken in je omgeving, moet je weten wie waar thuishoort.”
Vervolgens heeft ze zich aangesloten bij een WhatsAppgroep van buurtbewoners. “Daarmee houden we elkaar op de hoogte als we bijvoorbeeld met vakantie gaan. Dan kunnen de thuisblijvers een oogje in het zeil houden. Een inbraak of een overval, dat kan heel veel leed veroorzaken. Voor mijn gemoedsrust is het belangrijk om te kunnen zeggen: ‘We hebben gedaan wat we konden.’ Daarom hebben we ook camera’s laten plaatsen op ‘zwakke’ plekken bij ons huis.”
Wees altijd alert
Dat er veel behoefte is aan informatie over beveiliging weet wijkagent Gre van der Vorst. Regelmatig gaat hij op pad in Oosterhout om preventief te wijzen op diefstalgevoelige situaties. “Een fiets die niet op slot staat, een garagedeur die open is, autosleutels die voor het grijpen liggen: hoe gemakkelijker je het maakt, hoe groter het risico. Zorg ook voor verlichting bij elke buitendeur. Haal bij deuren waar een raam in zit, altijd de sleutel aan de binnenkant uit het slot, want anders kunnen ze de ruit inslaan, de sleutel omdraaien en zo naar binnen. Dat bepaalt of een dief je deur voorbijloopt of niet.”
De preventieslogan luidt niet voor niets: ‘Maak het ze niet te makkelijk’. Cijfers wijzen uit dat een dief binnen drie minuten binnen wil staan. Duurt het langer om een slot te forceren, dan wordt de pakkans te groot. Zeker als er via WhatsAppgroepen met de politie wordt ‘meegekeken’.

Niet voor ‘beste wensen’
Het is wel de kunst om het berichtenverkeer in zo’n groep te beperken. Voor je het weet ontstaan er ‘gesprekken’ over andere zaken. Schaap, beheerder van een groep in Alphen, heeft weleens ingegrepen. “Bijvoorbeeld toen iemand iedereen in de app een fijn nieuwjaar ging wensen. Aardig, maar daar is deze groep niet voor bedoeld.” Geen ‘beste wensen’ dus, wel berichten als: ‘Pas op, een man probeert met een babbeltruc binnen te komen.’ Of ‘Er loopt iemand langs geparkeerde auto’s.’ Daar is een Buurtpreventie-app voor.
Evers ziet in Tilburg dagelijks meldingen voorbijkomen. Soms gaat het fout. Dan wordt iemand onterecht beschuldigd of als verdachte aangemerkt. Zo werd in Tilburg een jongen door buurtbewoners ‘aangehouden’ omdat hij een foto van een huis had gemaakt. Bleek hij bij nader inzien krantjes te bezorgen en was hij door zijn exemplaren heen. Met behulp van de foto wilde hij het adres vastleggen voor de nabezorging…
Wist u dat…
u met een Politiekeurmerk Veilig ­Wonen 90 procent minder kans hebt op inbraak?
15 procent van de senioren zich ­weleens onveilig voelt in de buurt?
52 procent bereid is privacy in te ­leveren ten behoeve van veiligheid?
senioren de buurt goed in de gaten houden en dat bijna de helft ooit ­aangifte heeft gedaan?

Bronnen: Plus Magazine / KBO-PCOB.