Eet jij roggebrood alleen bij een kom erwtensoep? Dan wordt het tijd eens wat vaker een pakje te kopen. Want er zijn heel veel redenen waarom je roggebrood zou eten. We zetten er 7 voor je op een rij.
1. Het is lekker
Roggebrood smaakt echt compleet anders dan tarwebrood. Het is namelijk gemaakt van overwegend roggemeel. Het compacte brood smaakt vaak wat zoet. Het zoete komt door de lange baktijd van roggebrood. Roggebrood bakken duurt veel langer dan tarwebrood bakken. Het zetmeel dat in de roggekorrels zit, wordt omgezet in de zoetere suikers en die karamelliseren weer tijdens het bakken. Dat zorgt voor de zoete smaak en ook voor de donkerdere kleur van het brood. Er zijn overigens verschillende soorten roggebrood: het hele donkere Friese roggebrood is van hele roggekorrels gemaakt. Het smaakt het zoetste en is wat vochtig in het midden. Het Brabantse, Limburgse en Gelderse roggebrood bestaat uit gemalen rogge gecombineerd met tarwemeel. Het is lichter van kleur en vaster van structuur en wat minder zoet . Het zuidelijk roggebrood heeft een hardere korst. Vaak gebruikt men zuurdesem als rijsmiddel, net zoals in Duitsland. Daardoor kan bijvoorbeeld Limburgs roggebrood wat rins (iets zurig) van smaak zijn.
2. Perfecte basisvoorraad
Omdat roggebrood zo lang gebakken wordt, is het veel langer houdbaar dan tarwebrood. Het gaat niet zo snel schimmelen. Handig dus als je altijd iets van brood op voorraad wilt hebben. Is een pakje roggebrood eenmaal aangebroken dan kun je het wel het beste in de koelkast bewaren. Een open verpakking blijft dan nog 7 dagen goed.
3. Goed voor de variatie
Gezond eten is in de eerste plaats gevarieerd eten. Variëren betekent bij graanproducten niet alleen maar kiezen voor producten die van tarwe gemaakt zijn. En dat is best lastig want brood, beschuit, toast en pasta zijn voor het merendeel van tarwe gemaakt. Roggebrood biedt je een perfecte mogelijkheid tot variëren. Andere producten waarin roggemeel verwerkt is, zijn dun gezaaid, alleen in ontbijtkoek, knäckebröd en echte pepernoten zit roggemeel.
4. Volledig volkoren
Vooral Fries roggebrood is 100% volkoren. Het wordt namelijk gemaakt van de hele roggekorrel. Bij de lichtere soorten roggebrood zit er dus (vaak ook volkoren) tarwemeel bij. Kijk op de verpakking voor de precieze samenstelling. Al met al is roggebrood een goede bron van vezels. En vezels zijn belangrijk voor de werking van je darmen. Juist de vezels in rogge zijn bijzonder. Rogge bevat namelijk pentosanen, een speciaal soort vezels die heel veel vocht kunnen opnemen. Die vochtopneembare vezels helpen mee aan een soepele ontlasting.
5. Sneller een vol gevoel
Door het hoge gehalte aan vezels zorgt roggebrood ook snel voor een gevoel van verzadiging. Na een maaltijd met roggebrood heb je minder snel honger dan na een gewone snee brood. Het duurt wat lager voor je maag het brood verwerkt heeft en er dus weer ruimte komt voor iets anders. Doe je aan de lijn, dan is een sneetje roggebrood in plaats van gewoon brood dus een prima optie.
6. Geen snelle stijging bloedsuiker
Omdat roggebrood zo lang je maag zoet houdt, worden de voedingsstoffen ook maar beetje bij beetje afgegeven aan je darmen. Dat betekent dat de suikers uit het brood niet heel snel worden opgenomen. Men noemt dit wel een lage glycemische index, het zorgt niet voor een snelle stijging van de bloedsuikers.
7. Mineralen
Volkoren granen leveren altijd veel mineralen. Ook roggebrood bevat onder andere kalium, magnesium, zink en selenium. Vooral het gehalte aan ijzer is hoog: 1 plakje Fries roggebrood levert je al 10 procent van wat je op een dag aan ijzer nodig hebt.
Bron: Plus magazine