Ramp voor de pluimvee-sector

Er worden mogelijk al een jaar lang eieren verkocht die te veel fipronil bevatten. Dat zegt Eric Hubers van LTO PLuimveehouderij. Het bedrijf dat er verantwoordelijk voor zou zijn dat het verboden middel in eieren terechtkwam, is al anderhalf jaar actief, zegt Hubers.
180 pluimveebedrijven zijn stilgelegd. Samen zijn zij goed voor de productie van 40 miljoen eieren per week. Sommige kippenboeren vernietigen hun eieren uit voorzorg, anderen wachten nog even af.
Hubers noemt het schandaal een ‘ramp voor de sector en het vertrouwen dat mensen in eieren hebben’.

Fraude
Volgens de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit had het gif niet eerder ontdekt kunnen worden. “Hier is sprake van fraude. Daar kun je pas op reageren op het moment dat je erachter komt”, zegt Benno Bruggink. “We kunnen daar niet standaard op controleren. Er zijn zo afgrijselijk veel stoffen waar je op zou moeten controleren, dat krijg je onmogelijk voor elkaar.”
Onderzoek justitie
Justitie doet onderzoek naar hoe de giftige stof in eieren terecht is gekomen. Er zijn onder meer monsters genomen bij het bedrijf dat er verantwoordelijk voor zou zijn dat het verboden middel in eieren is beland. Ook is daar administratie in beslag genomen.
Vermoedelijk ligt de bron van de besmetting bij een Belgische leverancier van bestrijdingsmiddelen. Daarom wordt in het onderzoek zoveel mogelijk samengewerkt met België, waar volgens het Belgische VTM Nieuws ook al een aantal pluimveebedrijven is geblokkeerd. De eieren van die bedrijven worden nog onderzocht op de aanwezigheid van fipronil. (bron: RTLnieuws)