Racebaan of . . . testbaan?

Wie wordt niet blij van een energie-neutrale, provincialeweg N211 bij Poeldijk? Een verbetering van de leefomgeving door energie-opwekkend vermogen van een slimme asfaltstrook, die voor de weggebruiker ook nog eens een vermindering van het brandstofgebruik oplevert. Win- win . . . heet dat toch?

Nee, dan de Koningin Julianaweg in ‘s-Gravenzande, vooral buiten de bebouwde kom een ware racebaan, waar de “Verstappens” onder ons trachten 15 seconden goed te maken door het gaspedaal neerwaarts te trappen. Misschien dat de knappe koppen van o.a. de TU-Delft (weg- en waterbouw) en Rijkswaterstaat snelheidsremmend asfalt kunnen bedenken. Het scheelt een hoop irritatie bij de medeweggebruikers en een lagere instroom van racebaan-slachtoffers bij Haga en Reinier de Graaf. Of wordt de (te) haastige chauffeur binnenkort vermanend toegesproken in zijn “cockpit” zijn “vliegdrift” achterwege te laten? De “speed-alert” zou louterend kunnen werken! Vooralsnog moeten we het doen met “handhaving” van de toegestane limieten, maar zelfs dat instrument ligt in een mottenballenlade, zo blijkt.
Of staat binnenkort de (vrijwillige) snelheidsprevent met een rode lap te zwaaien langs de Koningin Julianaweg? Het N211-effect zal een paar kilometer verderop hopelijk navolging vinden, maar dan om de “vliegende vaart” te beteugelen!
(bron: Seniorenraad Westland)