Per 1 juli betaal je meer voor gas, internet en je huurhuis

De eerste dag van juli belooft een zonnige dag te worden, maar voor je portemonnee pakken donkere wolken zich samen. De prijzen van een aantal zaken, zoals televisie en bellen, gaan omhoog.
1. Internet, televisie, bellen gaat meer kosten

Vergelijkingssite Pricewise meldde afgelopen mei al dat de tarieven van bijna elke aanbieder omhoog gaan. Bij Ziggo betaal je gemiddeld 1,65 euro meer per maand. Bij KPN gaat het om een bedrag van 1 tot 4 euro. XS4All vraagt 2,50 euro tot 3,50 euro meer per maand. Bij Telfort stijgt de rekening met maximaal 2,50 euro. 
2. Energie wordt duurder

Betaal jij een variabel tarief voor je gas en elektra, dan gaat vanaf vandaag de meter omhoog. Qua euro’s dan. Het gaat mogelijk zelfs om 60 euro. Die verhoging ligt aan de schaarste: we gebruiken minder gas uit Groningen en onrust op het geopolitieke toneel drijft de prijs van importgas op.

3. Huurprijzen gaan omhoog 

Per 1 juli mogen verhuurders de huurprijzen verhogen. Bij vrije sectorwoningen is dat vastgelegd in je huurcontract. De verhuurder mag zelf weten met welk bedrag of percentage hij de huur verhoogt, maar hij moet zich wel aan het huurcontract houden waarin dat is vastgelegd.
Voor sociale huurwoningen gelden overigens strengere regels. Dan bedraagt je huurverhoging 3,9 procent (als je minder dan 41.056 euro verdient) tot 5,4 procent (als je meer krijgt).
 4. Kwaadwillenden kunnen een boete krijgen 

De wet DBA zou op 1 juli ingaan, maar is opgeschort tot 1 januari 2020. Echter niet voor kwaadwillenden. Ondernemers en bedrijven waarbij sprake is van een (fictieve) dienstbetrekking, evidente of opzettelijke schijnzelfstandigheid kunnen de Belastingdienst op hun dak krijgen. 
5. Bye, bye vakantiedagen

Je vakantiedagen die je in 2017 niet hebt opgenomen, vervallen op 1 juli. Na een half jaar kun je namelijk geen aanspraak meer maken op opgespaarde vakantie-uren. 
Lichtpuntje: minimumloon omhoog 

Nee hoor. Er is goed nieuws voor mensen met een uitkering of een laagbetaalde baan. Het minimumloon stijgt met 1,03 procent. Ook de AOW en de uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid en werkloosheid stijgen iets. (bron; RTL-Z)