Overwaarde huis, kun je er iets mee?

Steeds meer huizenbezitters worden jaar na jaar zonder er iets voor te doen tienduizenden euro’s rijker. De huizenprijzen blijven immers maar stijgen. Kun je wat doen met dat geld?

In 2019 was de gemiddelde koopsom van een huis € 308.000, in 2020 was dat al € 334.500. De gemiddelde huiseigenaar verdiende dus € 26.500 in een jaar. Maar daar zitten natuurlijk ook nog uitschieters bij, van huiseigenaren die op een nog grotere berg met geld zitten. Al met al hebben steeds meer huizenbezitters overwaarde. Overwaarde ontstaat als het – mogelijke – verkoopbedrag meer is dan de restschuld van de hypotheek.

Bij doorstromen winst

Doorgaans besteden huiseigenaren de overwaarde aan een nieuw huis. De winst is nu vaak extra welkom, omdat je dan nog kans maakt op de momenteel oververhitte woningmarkt, die voor starters nauwelijks meer te betreden is. De overwaarde is daarmee een soort ‘ticket’ geworden om in ieder geval mee te kunnen doen op de huizenmarkt.

Overwaarde anders gebruiken

Maar niet iedereen heeft het gehele bedrag van de overwaarde nodig voor de nieuwe woning. Steeds meer huizenbezitters die juist niet groter of per se duurder willen gaan wonen, gebruiken na verkoop en koop een deel van de overwaarde voor andere doeleinden. Je kunt over het bedrag dat je niet aanwendt voor de nieuwe woning uiteraard geen hypotheekrenteaftrek krijgen. Maar omdat de rente hoe dan ook al laag is, is dat voor veel mensen geen heel belangrijke overweging momenteel.

Onderhandelen als je niet wil verhuizen

Ook als je prima zit in je huis, kun je iets doen met de waardestijging. De stap die dan het meest gezet wordt, is bij de hypotheekverstrekker aankloppen voor een lagere rente. De bank heeft door de waardestijging immers meer zekerheid in handen. En daar kan een lagere rente bijhoren. Veel banken vinden de – hogere – WOZ-waarde voldoende voor een lagere rente en eisen dus geen taxatierapport. Mocht het toch nodig zijn om je huis te laten taxeren, dan kan dat met een rapport van een taxateur, dat tussen de € 500 en € 600 kost. Maar het kan ook online bij Calcasa, een technologiebedrijf gespecialiseerd in de geautomatiseerde waardering en de statistische analyse van onroerend goed. Een taxatierapport kost bij hen circa € 30.

Tweede hypotheek

Daarnaast kun je profiteren van de waardestijging van je huis zonder het te verkopen, door je hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek te nemen. Het geld kun je dan bijvoorbeeld investeren in een verbouwing, of bijvoorbeeld een vakantiehuisje.

Bron: JOUW (Wijs en Van Oostveen)