Overstappen … moeilijk?

Consumenten die willen overstappen naar een andere bank, laten dat meestal zitten uit angst voor rompslomp. Maar overstappen is prima te doen, mits je een paar zaken in acht neemt.
Waar velen nog twijfelden om te switchen van financiële instelling, is de salarisverhoging van 50% voor topman Ralph Hamers van ING de druppel die de emmer heeft doen overlopen. „Ik ben weg”, is een veelgehoorde reactie op sociale media. Soortgelijke reacties waren er eerder, bijvoorbeeld na investeringen van Nederlandse banken in een pijpleiding over Amerikaans indianengebied en op de verhoging van het salaris voor de top van ABN Amro.
Wie inderdaad de daad bij het woord wil voegen, kan het beste beginnen met een bezoek aan de Eerlijke Bankwijzer. Deze site vergelijkt onder meer bonusbeleid, aandacht voor mensenrechten en duurzaamheid van banken. Op basis van die vergelijking kun je een keuze maken welke bank het beste bij je past en waar je naar toe wilt gaan.
Overstapservice
Alle banken bieden sinds 2014 de Overstapservice aan. Deze service, die je kunt aanvragen bij de bank waar je naartoe gaat, zorgt dertien maanden lang voor een aantal zaken. Zo worden bijschrijvingen, zoals salaris of uitkering, automatisch doorgestort naar het nieuwe rekeningnummer. Daarnaast worden automatische afschrijvingen (denk aan de energierekening of zorgverzekering) rechtstreeks van de nieuwe betaalrekening afgeschreven. Dat geldt ook voor de hypotheek of verzekering. Hierbij, zo waarschuwt de Consumentenbond, moet wel worden opgelet: sommige banken willen dat de hypotheekrente en verzekeringspremies worden afgeschreven van een betaalrekening die bij hen loopt.
Na twaalf maanden krijg je een herinnering dat de Overstapservice over vier weken wordt beëindigd. Voor de periode van dertien maanden is gekozen omdat in die periode alle bij- en afschrijvingen minimaal een keer voorbij zijn gekomen.
In de dertien maanden die de Overstapservice duurt, heb je zelf de tijd om partijen die geld storten, zoals de werkgever, te laten weten dat je een nieuw rekeningnummer hebt. Daarvoor krijg je onder meer overstapkaarten thuisgestuurd. Niet alle banken hanteren overigens nog papier om te kunnen overstappen: bij nieuwkomers Knab en Bunq is alles via de website of app te regelen. Dit kan ook bij ASN, SNS en ING.
Nieuwe passen aanvragen
Verder moet je zelf pinpassen, creditcards en internetbankieren bij je nieuwe bank aanvragen. Ook dien je periodieke overboekingen (bijvoorbeeld geld dat je op een spaarrekening stort) en selectieve rekeningblokkades zelf stop te zetten en aan te melden bij je nieuwe bank. Verstandig is om alle bij- en afschrijvingen van je oude bank te downloaden als je geen papieren afschriften meer ontvangt. Op die manier kun je zaken terugzoeken want je hebt geen toegang meer tot je internetbankieren als je je bankrekening hebt opgezegd.
Het afgelopen jaar maakten rond de 67.000 consumenten en bedrijven gebruik van de Oversstapservice, zo meldt Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging Nederland. Dat lijkt heel wat, maar is in de praktijk nog slechts een fractie op de schaal van het totaal aantal van 22,4 miljoen particuliere en zakelijke betaalrekeningen in Nederland.
„Het feit dat banken vaak eisen stellen aan de afschrijving van de hypotheek, zoals het hebben van een betaalrekening, en dat consumenten hun rekeningnummer niet kunnen meenemen, blijft voor velen een drempel bij het overstappen”, zegt Joyce Donat van de Consumentenbond.
Nummerbehoud
Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) pleitte twee jaar geleden al voor invoering van banknummerbehoud. Zo was het recht op het behoud van een telefoonnummer, dat in 2008 wettelijk werd geregeld, een van de aanjagers van de concurrentie in de telecomsector. Telecomproviders gingen elkaar beconcurreren met dienstverlening en scherpere prijzen om klanten te lokken.
De ACM heeft voorgesteld om bankrekeningen te koppelen aan bijvoorbeeld telefoonnummers of inschrijvingen bij de Kamer van Koophandel. De Europese Commissie komt volgend jaar met een analyse over de kosten en opbrengsten van banknummerbehoud. (bron: De Telegraaf)