Oppassen . . . het mag weer!

Het RIVM en het kabinet raadden het tot voor kort af om als grootouder op een kleinkind te passen. Anderhalve meter afstand houden, zou in die situatie te lastig zijn. Maar die richtlijn is nu aangepast. Mogen we nu weer oppassen?

Het antwoord is ja. Kinderen tot en met 12 jaar hoeven namelijk onderling en tot volwassenen geen afstand meer te houden.

Voor kinderen van 12 tot 18 jaar is de richtlijn anders. Zij hoeven onderling geen afstand tot elkaar te houden, maar wel tot volwassenen boven de 18 jaar oud. Dat staat op de website van de Rijksoverheid.

Risico

In de praktijk blijft het wel belangrijk om te kijken hoe kwetsbaar iemand is, zegt een woordvoerder van het RIVM tegen RTL Nieuws. “Kinderen spelen een kleine rol in de verspreiding van het coronavirus, maar een kleine rol is niet nul.”

Het RIVM en GGD Utrecht deden eerder onderzoek naar 54 gezinnen met coronapatiënten. Daaruit bleek dat het coronavirus vooral wordt verspreid tussen volwassen leeftijdgenoten. Binnen gezinnen zijn het vooral volwassenen die het virus overdragen aan hun kinderen. Kinderen kunnen wel besmet worden met het virus, maar geven het minder vaak door aan anderen. Bij het griepvirus (influenza) zie je juist vaak dat kinderen het virus gemakkelijk aan elkaar of aan volwassenen doorgeven. Dat lijkt bij het nieuwe coronavirus dus niet het geval.

Voorzorgsmaatregel

De ‘oude’ richtlijn van het RIVM en de overheid die het afraadde om op te passen, was dus vooral bedoeld als voorzorgsmaatregel. “Zeker in een fase waarin je weinig weet en je weinig zicht hebt op hoe het virus rondgaat, wil je kwetsbare groepen beschermen”, aldus de woordvoerder van het RIVM.

Bron: PlusOnline